Icoane prinse pe pereții secției în care se zbat bolnavi între viață...

Icoane prinse pe pereții secției în care se zbat bolnavi între viață și moarte, de la Spitalul Județean Timișoara. Ce medic cunoscut a făcut donația

0
DISTRIBUIȚI

O pată de culoare pe holurile Spitalului Județean Timișoara. Cunoscutul medic ortoped Horia Vermeșan, care a lucrat timp de aproape 40 de ani în unitatea medicală, s-a decis să doneze 60 de obiecte de artă spitalului. Printre acestea se numără și mai multe icoane, care vor fi prinse pe pereții Secției de Anestezie și Terapie Intensivă, în care se zbat bolnavi între viață și moarte, dar și picturi realizate de Ștefan Popa Popa’s.

“Este o zi importantă, istorică pentru spitalul județean, pentru că unul dintre cei mai reprezentativi medici care au lucrat aproape patru decenii în spital face un gest de mare omenie, un gest de mare caracter. În sensul că parte din obiectele de artă pe care le-a acumulat de-a lungul timpului și le-a avut în cabinetul lui propriu le lasă spitalului județean prin donație. Este vorba de un număr de 60 de obiecte de artă, icoane, tablouri, cărți, insigne, obiecte și instrumente sanitare, care au fost folosite în specialitatea de ortopedie de-a lungul timpului. Din punctul meu de vedere, este un gest de suflet, de mare caracter și de mare onoare pe care domnul profesor îl face către spitalul județean, locul în care și-a petrecut marea majoritate a timpului”, a declarat, astăzi, Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Horia Vermeșan, în vârstă de 72 de ani, a povestit, emoționat, că în viață a îndrăgit patru lucruri: copiii, ortopedia, sportul și arta.
“Am profesat patru decenii în această specialitate pe care o iubesc. În general, marile spitale au și muzeul lor propriu și m-am gândit să le luăm exemplu. Întotdeauna am considerat că aceste lucruri nu sunt pentru o persoană, ci sunt pentru mulți și tocmai de aceea m-a venit ideea de a dona obiecte. O parte reprezintă și istoria ortopediei, nu sunt doar obiecte de artă.


Este educativ și pentru tineri, care trebuie să cunoască istoria”, a preciza Horia Vermeșan.

Ioan Sporea, șeful Secției de Gastroenterologie, este unul dintre medicii care iubesc arta. Astfel, în clinica pe care o conduce, pereții sunt plini de tablouri, iar în luna decembrie, a donat un tablou care a fost pus în holul central al spitalului județean.
“Consider că trebuie să avem un pic de artă printre noi. Încercăm să facem o galerie a donatorului, la Spitalul Județean Timișoara. Colegii noștri sunt încurajați să lase ceva de suflet spitalului, un tablou, să lăsăm și o urmă artistică după noi”, a precizat medicul Ioan Sporea.

Marius Craina speră ca tot mai mulți medici din unitatea medicală să facă astfel de donații, pentru că “pe lângă atâta suferință și durere pe care o vedem în spital, sperăm să descrețim frunțile și să aducem o rază de speranță, de soare în sufletele celor care se adresează spitalului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.