Chirurgii se plâng: temperaturi și de 29 de grade în sălile de...

Chirurgii se plâng: temperaturi și de 29 de grade în sălile de operație de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, lipsesc medicamente

0
DISTRIBUIȚI

Semnal de alarmă tras de medicii care lucrează în cadrul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara. Marian Gașpar, șeful clinicii, spune că, în sălile de operație, clina specială, veche de 22 de ani, nu mai funcționează, astfel că temperatura ajunge la 26-29 grade Celsius. Asta în condițiile în care temperatura în sălile de operație pe inimă trebuie să fie între 18 și 20 de grade Celsius.

„În aceste condiții, personalul medical transpiră, crescând foarte mult riscul de infecții, prin transpirația care cade în câmpul operator. La fel pentru pacienți, disconfortul duce la vasodilatație și pierderea de lichide prin transpirație. Este o problemă veche, care a fost sesizată în repetate rânduri atât conducerii institutului, cât și Ministerului Sănătății. Acum, când temperaturile sunt extrem de crescute, condițiile de operat sunt extrem de neplăcute. Aceeași problemă cu clima este și în Terapia Intensivă, unde pacienții după operațiile pe cord rămân 1-2 zile și trebuie să suporte temperaturi de 29 de grade Celsius. De personalul medical care lucrează în aceste condiții, nu mai vorbim”, semnalează medicul Marian Gașpar.

Reprezentanții Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară spun că, în aceste condiții, nu funcționează nici aparatele de analiză, care sunt introduse în frigider pentru a se face investigațiile specifice pacienților. Potrivit medicilor de la Institutul de Boli Cardiovasculare, clima centralizată, renovată în urmă cu doi ani, s-a defectat, după ce a înghețat instalația în iarnă.

De asemenea, Marian Gașpar spune că există o clădire nouă, finalizată în anul 2012, unde sunt două săli de operație mari, de 60 mp, plus un etaj cu 30 de locuri pentru pacienți și un spațiu nou pentru sterilizare sunt goale, pentru că nu s-au primit fonduri de la Ministerul Sănătății pentru dotarea lor.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară spune că nu sunt nici materiale și medicamente specifice, motiv pentru care numărul de operații pe inimă a scăzut.

„Lipsesc materialele specifice și medicamente, cele cumpărate din DRG: medicație anestezică, heparină, protamina, antibiotice, seringi, pansamente, pe motiv că nu sunt bani suficienți și am depășit fondurile pentru luna respectivă.


Pentru a opera pe cord trebuie să ai din toate materialele, unul dacă lipsește cât de mic, o canulă care costă câțiva lei, nu se poate opera. În aceste condiții, numărul de operații pe cord a scăzut de la patru pe zi, 830/an cât am făcut în 2009, la 600-700/an. Mereu auzim că am depășit numărul de operații alocate pe lună. Pacienții și urgențele nu vin după contractele cu casa de asigurări, ei vin pentru că trebuie operați”, comunică șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară.

Potrivit medicului Marian Gașpar, probleme de acest gen sunt și în Clinica de Cardiologie Intervențională, unde vin urgențele, infarctele miocardice și sunt investigați pacienții cardiaci.

„Nu sunt materiale suficente. Există liste lungi de așteptare pentru pacienți. Sunt trei aparate de angiografie: unul este defect, unul funcționează (pe care se lucrează 16 ore pe zi, toți cardiologii) , iar cel de-al treilea, nou, instalat de un an de zile, venit pe fonduri europene, prin Academie, nu se atinge nimeni de el pentru că este pentru “cercetare”. Stă nefolosit. Mai puțin și iese din garanție. Săptămâna aceasta, angiograful, singurul funcțional, a intrat în revizie, rămânând fără niciun aparat în activitate. Pacienții cu infarct, urgențele cardiologice, fiind îndrumate către alte centre din țară: București, Cluj, Tg. Mureș, Iași”, mai semnalează Marian Gașpar.

Comunicatul de presă transmis astăzi este semnat și de medicul Petru Deutsch, șeful Secției de Anestezie și Terapie Intensivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.