Moment de reculegere în memoria martirilor Revoluției, pe treptele Catedralei. Soția unui...

Moment de reculegere în memoria martirilor Revoluției, pe treptele Catedralei. Soția unui erou decedat în 1989: “Au murit efectiv degeaba”

0
DISTRIBUIȚI

Un moment de reculegere a fost ținut, în această seară, pe treptele Catedralei Mitropolitane din Timișoara, în memoria celor care au murit în Decembrie 1989.

Revoluționari, rude și prieteni ai celor care au murit, în urmă cu 28 de ani, la Timișoara, în timpul Revoluției Române au ținut momentul de reculegere.

Acțiunea este organizată în fiecare an în fața lăcașului de cult din centrul Timișoarei de către Asociația “17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”. Aproximativ o sută de candele personalizate, cu chipurile martirilor Revoluției, au fost așezate pe stâlpii de la intrarea în catedrală, iar o cruce din lumânări aprinse a fost formată pe scări.

Verginia Jugănaru vine în fiecare an la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, pentru a ține un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluției. Timișoreanca și-a pierdut soțul acum 28 de ani, care a ieșit în stradă pentru a striga “Jos Ceaușescu”.

“Printre eroii-martiri care au murit în 17 decembrie 1989 a fost și soțul meu, Dumitru Jugănaru. În seara de 17 decembrie, soțul meu a fost acasă cu copiii, a auzit că afară sunt demonstrați, a ieșit și el în stradă, a început să demonstreze, să strige “Jos Ceaușescu”. Au fost cordoane de soldați pe TAB-uri, el s-a dus la TAB-uri să le spună să nu tragă în frații lor.


Când a plecat, pe trotuar, a fost împușcat în cap și a murit pe loc. Vin în fiecare an la momentul de reculegere. Acești 28 de ani au fost grei, probabil că au murit cu gândul că va fi bine, dar au murit efectiv degeaba. A zis că dacă se duce, măcar copiii lui s-o ducă mai bine și vedem cu toții că nu este bine deloc”, a povestit Verginia Jugănaru.

De asemenea, Cornel Secu a spus că, pe 17 decembrie 1989, a fost împușcat de trei ori în fața Catedralei Mitropolitane și a văzut cum într-un bărbat “s-a tras un încărcător”.

“Eu am fost împușcat, trei cartușe, aici, pe trecerea de pietoni, în 17 decembrie, la ora 21.00, venind cu doi colegi. M-am târât până la statuia din parc, apoi am ajuns la spital. În fața catedralei erau un cordon de militari. Îmi amintesc că pe trecerea de pietoni a fost împușcat un coleg, s-a tras un încărcător în el, adică 16 cartușe”, a povestit Cornel Secu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.