Album de fotografie pe tema multiculturalității, lansat la Muzeul Satului Bănățean din...

Album de fotografie pe tema multiculturalității, lansat la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara găzduieşte, astăzi, de la ora 12.00, lansarea catalogului „Spaţii vizuale. Fragmentele alterităţii în fotografie”, ai cărui autori sunt dr. Constantin Graure, absolvent al facultăţii de Arte şi Design, şi Marius Matei, absolvent al facultăţii de jurnalistică şi doctorand la facultatea de Arte şi Design în domeniul artelor vizuale.

Potrivit lui Cristian Graure, „catalogul reprezintă rezultatul unei tratări interdisciplinare a fotografiei, materialul axându-se în special pe rolul semiotic al imaginii şi pe funcţia sa antropologic-vizuală, în care textul şi ilustraţiile devin un fundament pentru transferul de concepte, iar prin analogie stabilesc raporturi cu creaţiile similare din cultura occidentală”, adăugând că multe fotografii sunt publicate în premieră şi dezvăluie fizionomii şi universuri de imagini relevante pentru detalii şi lucruri din cele mai mărunte.

Marius Matei remarcă, la rândul lui, că „trecem de la o lume în care predomină izolarea culturală, la o lume în care predomină factorii interculturali, de la o eră caracterizată de autonomia culturală a grupurilor etnice tradiţionale, la o eră a generalizării interrelaţiilor şi comunicaţiilor”, dar imaginile sunt mult mai accesibile decât orice discurs pentru a reda concepţii dificil de exprimat în cuvinte şi pentru a evoca o mulţime de poveşti petrecute de-a lungul timpului.

Cristian Graure a mai publicat în urmă cu trei ani cartea-album „Un ţinut redescoperit prin imagine.


Fotografia în Banatul Montan între 1860 şi 1910”, într-o ediţie bilingvă româno-germană, care cuprinde peste 250 de fotografii şi oferă posibilitatea redescoperirii, prin imagini, a trecutului – de cei mai mulţi uitat – al celor mai importante localităţi din sudul Banatuluii. În primăvara acestui an a lansat volumul „Istoria artei fotografice din Banat între 1839 şi 1918. Identităţi vizuale în era modernităţii”.

Muzeograful Marius Matei este deţinătorul unei impresionante colecţii etnografice în comuna Giroc şi a unei valoroase biblioteci cu volume din colecţia „Biblioteca pentru toţi” a anilor interbelici, în care au apărut cele mai valoroase opere din literatura română şi cea universală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.