Elevii de la școala privată ortodoxă din Timișoara riscă să nu mai...

Elevii de la școala privată ortodoxă din Timișoara riscă să nu mai aibă unde învăța. Ce liceu de prestigiu a solicitat clădirea

1
DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Mitropoliei Banatului sunt puși într-o situație dificilă. În urmă cu câțiva ani, au înființat prima școală privată ortodoxă din Timișoara, care își desfășoară activitatea, din anul 2014, într-o clădire de pe B-dul Liviu Rebreanu, în fosta Școală Generală nr. 9.

Doar că, în acest an, Liceul Teoretic “Grigore Moisil” din Timișoara, care duce criză de spațiu, a solicitat clădirea reprezentanților municipalității, imobilul fiind în proprietatea primăriei. De altfel, în primăvara acestui an a și expirat contractul prin care Consiliul Local Timișoara a cedat gratuit clădirea Mitropoliei Banatului, iar Nicolae Robu nu a mai dorit să-l prelungească. Și asta pentru că, spune el, nu mai poate să le dea clădirea atât timp cât există o solicitare din partea unei școli de stat.

Prin urmare, Nicolae Robu le-a solicitat reprezentanților Mitropoliei Banatului să facă demersuri pentru a transforma școala ortodoxă dintr-una privată într-una de stat, dacă mai doresc să rămână în clădire. Așa se facă ce viitoarea școală de stat ar urma să fie preluată de Primăria Timișoara.

Astfel, astăzi, în plenul Consiliului Local Timișoara a fost votat un proiect de hotărâre “privind oportunitatea înfiinţării începând cu anul şcolar 2018-2019 a Liceului Teologic Ortodox „Sfantul Antim Ivireanu”, cu nivelurile liceal, gimnazial, primar, nivel preşcolar program prelungit, care să funcţioneze în imobilul din str. Liviu Rebreanu nr. 35”. Practic, prin acest proiect a fost aprobată demararea procedurilor legale privind înființarea, începând cu anul școlar următor, a Liceului Teologic Ortodox “Sfântul Antim Ivireanu”, care să funcționeze în clădirea de pe B-dul Liviu Rebreanu și includerea acestuia în rețeaua școlară 2018 – 2019. De asemenea, primarul Robu a fost împuternicit să demareze procedura privind autorizarea noii unități de învățământ de stat.

“Noi demarăm lucrurile pentru înființarea unei școli de stat, așa cum am făcut astăzi. S-a intenționat transformarea școlii private existente într-o școală de stat confesională. Nu există procedură legală pentru transformare și atunci s-a ajuns la soluția indicată, recomandată de Ministerul Educației să se înființeze o școală de stat, confesională, și au început demersurile în acest sens.


Iar dacă se va reuși înființarea, elevii să fie transferați înspre această școală de stat. Nu va fi liceu de la început, la început sunt clasele mici care funcționează acum în școală. Dar se solicită procedura de evaluare în vederea acordării avizului de funcționare provizorie pentru tot, inclusiv pentru liceu, va fi grădinița și clasele pregătitoare – XII. După ce noi am aprobat în consiliul local, solicităm să vină ARACIP-ul (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar) să facă o evaluare a tuturor aspectelor prevăzute de procedura de autorizare provizorie. Dacă ARACIP-ul dă autorizare provizorie, atunci noi cerem modificarea rețelei școlare și se adaugă în ea și această școală. Apoi în pasul următor se vor transfera elevii de la școala privată actuală la școala de stat, iar școala privată va merge în lichidare, adică nu mai are activitate”, a explicat Nicolae Robu, la finalul ședinței de plen.

Întrebat de ce ar vrea Mitropolia Banatului acest lucru, primarul Timișoarei a explicat că pur și simplu nu mai dorește să le ofere clădirea, atât timp cât școala este una privată și există o solicitare din partea Liceului Moisil.

“Eu nu doresc să le dau clădirea câtă vreme există solicitări de la o școală de stat. Liceul Grigore Moisil solicită clădirea și nu pot să merg la Liceul Grigore Moisil și să spun da, voi sunteți de stat, cereți o clădire care aparține statului, dar o dau cum vrea PSD-ul la o școală privată. Eu când am dat-o acum patru ani i-am întrebat pe toți, o vreți? Aproape că i-am forțat să o vrea și nu a vrut nimeni. Nici Moisil, nici Bănățean, nimeni nu a vrut. Nu țineți minte că au făcut proteste în curte când am vrut să-i mut acolo? După care, că așa e la noi, nimeni nu e interesat de nimic, dar când o vrea cineva, hop că o vreau și eu. Dacă nu reușesc până la începutul anului școlar următor să rezolve problemele, lăsați-mă să nu răspund ce voi face într-o situație atât de critică. Va fi o situație extrem de critică dacă nu reușesc să devină școală de stat. Pentru că eu am acest principiu: nu pot să nu dau unei școli private un patrimoniu al statului. Nu am nimic împotriva învățământului privat, dimpotrivă, foarte bine că el se dezvoltă, dar nu poți să nu satisfaci cererea unor unități de învățământ de stat dând spațiile de care ele au nevoie unor școli private. Mi se pare că e împotriva firii să faci așa ceva, chiar dacă este legal”, a conchis Nicolae Robu.

Edilul a amintit de PSD în timpul declarației pentru că, în timpul ședinței de plen, consilierul local PSD Luminița Țundrea a atras atenția că nu a fost prelungit contractul de administrare al spațiului.

“Noi suntem pentru, iar în cursul zilei noi am depus un proiect de hotărâre legat de împrejurarea că lor încă nu li s-a prelungit contractul de administrare pe care-l au asupra spațiilor respective și aș vrea să susțin din partea grupului de consilieri PSD că noi am formulat acest proiect de hotărâre și dacă se dorește și înființarea unui liceu, vom ruga instituția primăriei să sprijine demersurile reprezentanților școlii pentru prelungirea contractului de administrare, pentru că momentan sunt într-un vid administrativ în ceea ce privește ocuparea spațiului respectiv și cred că este important să se rezolve”, a explicat Luminița Țundrea.

1 COMENTARIU

  1. Nu pot sa cred ca ii dau dreptate lui Robu. Imi amintesc de scandalul de acum 4 ani cand marile licee au preferat sa se inghesuie sau sa functioneze in schimburi in loc sa se mute intr-un spatiu perfect unei activitati educative. Si totusi, presupunand ca scoala devine de stat, de ce ar avea prioritate in pastrarea spatiului daca acesta este cerut in mod ferm de licee acreditate si care au cerere in permanenta?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.