„Jurnal de România”, proiectul prin care arta pune țara în lumina reflectoarelor

„Jurnal de România”, proiectul prin care arta pune țara în lumina reflectoarelor

0
DISTRIBUIȚI

Teatrul german timişorean pregăteşte pentru viitoarea stagiune un inedit proiect documentar, „Jurnal de România. Timişoara”, în regia lui Carmen Lidia Vidu. Proiectul este a treia parte dintr-o serie care a avut deja două spaţii de dialog la Constanţa şi Sfântu Gheorghe şi se doreşte a fi o cât mai sinceră cronică a fenomenelor sociale, economice şi culturale ale oraşului-gazdă, încercând să ofere răspunsuri oneste la o serie de întrebări precum existenţa unei influenţe reciproce între comunitate şi individ, în ce măsură teatrul mai este un stâlp al comunităţii sau cum arată România mai puţin turistică şi mai puţin televizată.

Şase actori îşi dau silinţa să ofere răspunsuri acestor întrebări, plasând tema discuţiei în mediul din care provin – oraş, teatru, cartier, bloc, parc, cafenea. „Jurnal de România” este un proiect de teatru documentar, care încearcă o abordare antropologică a relaţiei dintre artist şi comunitate. Toate materialele sunt documentate jurnalistic, din perspectivă antropologico-vizuală, comunităţile fiind privite prin prisma actorilor care locuiesc şi lucrează acolo.

Carmen Lidia Vidu, regizor de teatru, film şi evenimente, este considerată a fi cel mai important regizor de teatru multimedia din România, fiind şi cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.


Spectacolele de teatru pe care le regizează folosesc un limbaj artistic diferit de cel obişnuit, cu intenţia de a transforma tehnica în emoţie autentică.

Ea reuneşte de fiecare dată artişti din domenii diferite, precum muzică live, video sau dans, creând împreună cu ei un proiect omogen. A regizat, deopotrivă, documentare, scurt-metraje şi videoclipuri şi a câştigat premiul Gopo pentru filmul „O scurtă istorie Astra film” şi două premii internaţionale cu „Arad. Jurnalul meu virtual”, primind din partea municipalităţii Premiul de Excelenţă pentru Artă Dramatică. Despre proiectul „Jurnal de România”, Carmen Lidia Vidu” spune că este unul de lungă durată. „Îmi doresc să cuprind prin fotografie, teatru şi film cât mai multe din oraşele ţării. «Jurnal de România» este un proiect multidisciplinar, care reuneşte filmul experimental, artele vizuale şi teatrul. Proiectul propune un punct de vedere asupra României, o ţară în care sunt multe tensiuni, în care teatrul cunoaşte mai mult ca oricând lupte interne, în care viaţa de zi cu zi e măcinată de probleme sociale, politice şi culturale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.