Propunerea PSD de modificare a abuzul în serviciu în folosul liderului Liviu...

Propunerea PSD de modificare a abuzul în serviciu în folosul liderului Liviu Dragnea, aprobată de Comisia Iordache. De ce dosare ar scăpa primarul Robu și fostul primar Ciuhandu

0
DISTRIBUIȚI

Parlamentarii Comisiei pentru legile Justiţiei au adoptat, luni după-amiza, raport favorabil la modificările aduse Codului penal, cu 15 voturi „pentru” şi şapte împotrivă, urmând ca marţi să fie votat de Senat. Parlamentarii „Comisiei Iordache” au adoptat propunerea PSD prin care se introduce un prag pentru abuzul în serviciu, care prevede introducerea unui prag valoric echivalent cu un salariu minim brut pe economie, însemnând 1.900 de lei. De asemenea, Comisia pentru legile justiţiei a votat un amendament prin care se elimină complet articolul referitor la neglijenţa în serviciu comisă de funcţionarul public, din proiectul care aduce modificări Codului penal.

Forma adoptată în comisia Iordache este următoarea:

„Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, Ordonanţe de guvern sau Ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, Ordonanţă de urgenţă sau Ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, un folos material necuvenit şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă”.

O listă lungă de actuali sau foști funcționari publici ar putea scăpa de dosare penale în cazul în care noua formă va fi adoptată, pentru că nu au obținut foloase pentru sine sau rudele apropiate.


În fruntea listei – liderul PSD, Liviu Dragnea, care ar putea scăpa de condamnarea (în primă instanță) pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

De asemenea, actualul și fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu și Gheorghe Ciuhandu, ar scăpa de dosarul retrocedărilor ilegale în care sunt acuzați de abuz în serviciu. De asemenea, primarul Robu nu ar mai avea probleme nici în dosarul reabilitării termice, pe bani europeni, a unor blocuri din Timișoara.

Senatul va vota proiectul care aduce modificări Codului penal, în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit perioada sesiunii extraordinare pentru intervalul 1-19 iulie, pentru ca aleşii să poată finaliza, prin procedură parlamentară, modificarea prevederilor Codului penal. Şi Senatul a fost convocat în sesiune extraordinară pentru perioada 3-19 iulie, a decis Biroul permanent, pe ordinea de zi aflându-se adoptarea proiectului care propune schimbarea Codului penal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.