EXCLUSIV Experții au stabilit de ce s-a prăbușit poarta morții de pe...

EXCLUSIV Experții au stabilit de ce s-a prăbușit poarta morții de pe Calea Lugojului și de câte ori a încălcat Primăria Timișoara legea. Ce teorie a conspirației a fost desființată

3
DISTRIBUIȚI

PRESSALERT.ro a intrat în posesia raportului de expertiză tehnică judiciară efectuată, la solicitarea anchetatorilor, în dosarul penal în care se anchetează moartea studentului Vlad Baici, care a murit, în 17 septembrie 2017, după ce poarta de intrare în Timișoara, de pe Calea Lugojului, s-a prăbușit în timpul furtunii peste mașina în care era. Vă reamintim că în acest dosar sunt cercetați penal ca suspecți viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu, Ciprian Cădariu, cel care ocupă funcția de arhitect-șef al municipiului Timișoara alături de alți angajați ai primăriei – Dragana Radovancovici, Gabriela Nagy, de la Urbanism, Pascu Burtic, șef al biroului tehnic din cadrul Direcției Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse – Liubomir Ostoin, patronul firmei Stareto SRL și Ciobanu Valentin, angajat al aceleiași societăți. De asemenea, procurorii cercetează penal și firma Stareto SRL cea care a realizat lucrările de reabilitare.

De ce s-a prăbușit poarta

Raportul de expertiză a fost întocmit de doi doctori ingineri, experți tehnici judiciari în construcții civile, industriale, materiale de construcții, rezistență și stabilitate pentru construcții cu structuri diverse. Documentul este unul devastator pentru administrația condusă de Nicolae Robu și stabilește faptul că încălcările legii în serie au dus la producerea tragediei, care s-ar fi evitat dacă, în vreuna dintre etape, cineva s-ar fi gândit să respecte legea. Experții au confirmat, prin constatările din raport, toate dezvăluirile PRESSALERT.ro făcute pe tema ilegalităților comise în timpul reabilitării porții de intrare în Timișoara.

Cei doi specialiști au stabilit mecanismul de producere a prăbușirii porții – ”prin placarea cu plăci de fibrociment a grinzii cu zăbrele s-a mărit suprafața expusă acțiunii vântului din structura parțial acoperită la structură total acoperită. Acțiunea vântului a exercitat o presiune pe suprafața expusă care a condus la un moment înconvoietor la baza stâlpilor mai mare decât momentul capabil al secțiunii de beton armat”, se arată în expertiză. Experții au făcut două constatări extrem de importante. ”Prin comparație cu datele înregistrate de Institutul Național de Meteorologie, viteza vântului înregistrat este mai mică decât viteza vântului de referință (30 m/s< 31 m/s). Astfel viteza vântului, cu toate că a fost una deosebit de puternicăm a fost una prevăzută în normele de proiectare, iar dacă se făcea un calcul structural înaintea placării structurii, se putea observa de la faza de proiectare, că s-ar fi depășit momentul capabil al stâlpilor de beton și existența riscului ca aceștia să-și piardă stabilitatea”, au constatat aceștia.

Teoria lansată, imediat după incident de unul dintre consilierii personali ai primarului Nicolae Robu, că poarta s-ar fi prăbușit din cauza impactului cu un acoperiș adus de vânt a fost infirmată, specialiștii stabilind, în urma rezultatelor testelor de laborator privind rezistența materialelor, că ”din analiză, structura cedează din presiunea vântului cu sau fără impactul unui corp străin”.

Autorizația de construire, emisă ilegal

Experții au stabilit, asemenea, faptul că documentația tehnică pentru autorizarea lucrărilor ”nu îndeplinește condițiile minimale pentru obținerea autorizației de construire, respectiv nu respectă conținutul cadru al documentației tehnice pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții.


Din piesele scrise lipsesc: lista și semnăturile proiectanților, memoriul cu date generale, memoriile pe specialități (arhitectură și structură), date și indicii care caracterizează investiția proiectată, cuprinși în anexa la cererea pentru autorizare, anexa la memoriu (studiul geotehnic și avizele și acordurile necesare”. Specialiștii au constatat faptul că „proiectul autorizat este de fapt compus doar din planul de situație și planurile de arhitectură (…) lipsește partea de rezistență structurală. Nu există un proiectant de rezistență care să fie efectuat calculele structurale necesare, să fi întocmit memoriul de rezistență și să fi transpus în cadrul proiectului prevederile expertizei realizate de prof.dr.ing. Stoian Valeriu”.

Deși în certificatul de urbanism se prevedea că dacă se execută modificări la poarta de intrare trebuie să se solicite acord de la Inspectoratul de Stat în Construcții, Primăria Timișoara ”a emis Autorizația de Construire, în lipsa acestui acord al I.S.C. Dacă se solicita emiterea acestui acord, Inspectoratul de Stat în Construcții putea constata lipsa memoriului de rezistență, necorelarea prevederilor proiectului cu prevederile expertizei, iar în aceste condiții, nu ar fi emis un acord favorabil, până la remedierea neconformităților documentației tehnice”. De asemenea, proiectul nu a fost prezentat spre verificare unui verificator atestat MLPAT.

Nu se justifica autorizație de urgență

Vă reamintim că autorizația a fost emisă în regim de urgență fapt ce a permis atribuirea lucrărilor fără licitație către firma Stareto SRL, firmă abonată la contracte cu Primăria Timișoara, numai în administrația Robu având afaceri de aproape zece milioane de lei cu municipalitatea. ”În opinia noastră lucrările de modernizare prin placarea cu plăci de fibro-ciment nu reprezintă lucrări de pericol public și nu se justifica solicitarea unei autorizații în regim de urgență (emisă în 24.10.2014., n.a) mai ales că începerea lucrărilor s-a comunicat în luna a 6-a 2015”, se arată în expertiză. Concluzia experților – ”având în vedere, cele expuse anterior, considerăm că în baza documentației existente, nu trebuia emisă Autorizația de Construire”.

Citește mâine pe PRESSALERT.ro erorile criminale comise în timpul lucrărilor de ”estetizare”  a porții de intrare în Timișoara și stabilite de experții.

 

 

3 COMENTARII

  1. Din pacate singurul profesionist din tot acest amalgam de mediocritate, era profesorul Ciuhandu. Zic din pacate, pentru ca atat pnl cat si psd au facut 15 ani tot ce se putea ca sa saboteze orasul asta. Acuma Robu se uita buimac ca a murit un om, de la o jonglerie de o nimica toata. Putin peste 50 de mii de euro. Sper ca dna sa ajunga la jugulara acestui martafoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.