Marele Premiu al Uniunii Artiştilor Plastici Români ajunge la Timişoara. Cine e...

Marele Premiu al Uniunii Artiştilor Plastici Români ajunge la Timişoara. Cine e câştigătorul FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Artistul plastic timişorean Suzana Fântânariu a fost recompensată cu Marele Premiu al Uniunii Artiştilor Plastici Români (UAPR) pentru anul 2017. Decernarea a avut loc zilele trecute, la „Colonia pictorilor” din Baia Mare.

Un nume care s-a impus de trei decenii în lumea artistică timişoreană, Suzana Fântânariu spune că lucrările pe care le semnează au un mesaj care trebuie descifrat, descoperit de privitor, teme precum raportul dintre real şi utopie, dintre corp şi suflet, dintre viaţă şi moarte, care înseamnă o încercare de pătrundere a vieţii de dincolo, a lumii transcendentale,  aflându-se mereu în centrul preocupărilor sale. În arta Suzanei Fântânariu totul prinde contur metafizic, totul este o trecere a materiei dintr-o formă într-alta sau o transformare misterioasă în lume vie, printr-o mare încărcătură simbolistică prin interpretările sugerate, de multe ori deranjante prin mesajul lor, o formă de manifest situată între Art Nouveau şi postmodernism. Suzana Fântânariu a excelat în pictură, xilogravură, colaj, desen sau carte-obiect, reuşind, cu mâna şi cu ochiul, printr-o adevărată alchimie, să dea un sens nou la tot ceea ce există, în afara sinelui creator, conceput ca artă a materiei, substanţa care se inspiră din lumea care ne  înconjoară.


Pentru Suzana Fântânariu, timpul este un spaţiu interior în care viaţa se compune şi se descompune, în care fiinţele, lucrurile şi faptele se amestecă şi se transformă, prin forţa creatoare a artistului, în energia aflată la invizibilul prag de trecere dintre viaţă şi moarte care se degajă din lucrările ei.

Artistul plastic şi profesorul universitar Suzana Fântânariu este, totodată, şi autorul a numeroase versuri, eseuri şi cronici de artă, publicate în numeroase reviste de profil din întreaga ţară şi albume de artă, a semnat mai multe cărţi de artă şi a ilustrat numeroase cărţi şi reviste  pentru care a fost răsplătită cu mai multe premii.

Tot la Baia Mare, Premiul de Excelenţă a fost acordat pictorului francez de origine română Ştefan Râmniceanu, un artist reprezentativ pentru arta contemporană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.