Amenzi de sute de milioane de euro pentru doi mari producători de...

Amenzi de sute de milioane de euro pentru doi mari producători de piese auto cu fabrici în vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Trei dintre principalii producători de componente auto, prezenți cu investiții importante în zona de vest a României au fost afectați de penalizări consistente din partea Comisiei Europene. Vorbim despre Autoliv, TRW și Takata, cea din urmă scăpând de amenzi drastice după ce a „turnat” și a denunțat existența unor carteluri la care cele trei au participat pentru a menține prețurile la produsele realizate, la un nivel superior. Până la urmă, Comisia Europeană a amendat Autoliv și TRW, ambele cu o importantă prezență în Lugoj și Timișoara, cu o sumă totală de 368,27 milioane de euro pentru încălcarea reglementărilor europene în domeniul concurenței.


Conform cercetării derulate de CE, cele trei firme au format un cartel pe piața centurilor de siguranță, airbaguri-lor și volanelor.

Înțelegerile ar fi avut loc în perioada 2007 – 2011, iar acordurile secrete au avut efecte asupra prețurilor finale ale automobilelor comercializate de producătorii mondiali care au utilizat componentele realizate de firmele amintite. Autoliv deține la Lugoj o fabrică de volane și airbaguri, iar la Timișoara operează un important centru de inginerie. Producătorul de componente auto are o fabrică și la Reșița. De asemenea, TRW deține la Timișoara o fabrică pentru volane și componente de airbaguri, având, o fabrică și la Oravița. Takata, preluată în prezent de americanii de la Key Safety Systems, are o fabrică la Arad. Societatea a scăpat de plata amenzilor, după ce a recunoscut existența cartelurilor. Cea mai mare parte a pieselor realizate s-au îndreptat spre producătorii auto Volkswagen și BMW, a mai arătat investigația Comisiei Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.