El Dorado Urseni. Cum au dispărut aproape cinci hectare din terenul Horticultura...

El Dorado Urseni. Cum au dispărut aproape cinci hectare din terenul Horticultura SA cu complicitatea Primăriei Timișoara. Ce afaceri bănoase a făcut familia Bolojan

15
DISTRIBUIȚI

După obținerea avizului de oportunitate pentru cvartalul din Calea Urseni, noul El Dorado imobiliar din Timișoara, care cuprindea inclusiv pepiniera SC Horticultura SA și care permitea construirea de locuințe, orădeanul Florin Dejeu și verișorul său, Călin Vasi, au trecut la nivelul următor. Deși împreună cu ceilalți membri ai familiei au redobândit un teren de aproape opt hectare, nu s-au mulțumit cu atât. După cum chiar ei recunosc, au început să caute în arhive să vadă cine a mai avut teren în apropierea lor, teren care acum se afla în patrimoniul societății Primăriei Timișoara. Se pune în mișcare un plan prin care, în câteva luni, 46.833 metri pătrați de teren au dispărut din patrimoniul Horticultura SA, cu complicitatea administrației conduse de Nicolae Robu, pământurile fiind introduse cu viteza luminii în circuitul imobiliar după același tipar.

Succesiuni dubioase pe bandă rulantă

În 10 aprilie 2014, la notarul Maria Bora, se face un certificat  de moștenire suplimentar după Mircea Ana și tot atunci Călin Vasi și Florian Dejeu dau o declarație pe proprie răspundere legată de moștenitorii Anei Mircea, care ridică mari semne de întrebare. Aceștia au declarat, în primele fraze din document, că defunctul Andraș Cuzman Damian, născut în 1912, în Pesac este fiul lui Andrașiu Cuzman, născut în 1887 în Pesac pentru ca la finalul documentului să susțină că ”Andraș Cuzman Damian care este una și aceeași persoană cu Andrașiu Cuzman, astfel cum figurează în CF”, deorece știu ei că în 1944, când niciunul dintre ei nu era născut, s-a făcut o succesiune. Deși există diferențe inportante între Andraș și Andrașiu, cei doi au susținut că ”de-a lungul timpului numele acestora au fost înscrise în actele de stare civilă” în ambele variante. În baza acestei declarații, se face succesiunea, iar, în aceiași zi, la același notar, moștenitorii care dobândesc 25.277 mp vând către Călin Vasi și Florian Dejeu pentru suma totală de 75.830 euro. În 12 mai 2014, Vasi și Dejeu vând către Gateway Construction SRL, cu suma de 505.540 euro.

După același model, în 4 decembrie 2015, la același notar se face un alt certificat de moștenitor legal suplimentar, stabilindu-se că ”de pe urma defunctului Andraș Cuzman Damian una și acceași persoană cu Andrașiu Cuzman”, moștenitorul său din Germania mai dobândește încă 21.556 mp de teren în zona Calea Urseni, parcelă lipită de cea din aprilie. În aceiași zi, împuternicitul moștenitorului vinde către Florin Dejeu și soția acestuia pentru 64.668 euro. În 15 ianuarie 2015 și 22 iunie 2015, familia Dejeu vinde terenul cu suma totală de 307.780 euro.

Primăria Timișoara, complice la manevre

Toate aceste manevre prin care terenurile au fost redobândite prin  succesiune, evitându-se legile fondului funciar și de retrocedare, nu ar fi fost posibile fără complicitatea Primăriei Timișoara, care de-a lungul timpului a emis documente care se bat cap în cap, dar care, în final, i-au ajutat pe Dejeu și Vasi să pună mâna pe acele terenuri. De exemplu, pentru ultima parcelă de 2,1 hectare, în decembrie 2013, Primăria Timișoara a emis un răspuns în care terenul respectiv nu figurează cu litigii pe rolul instanțelor de judecată, dar că au fost cereri de retrocedare în baza Legii 10/2001. Ulterior, în mai 2014, tot Primăria Timișoara emite un alt document, către biroul notarial Bora în care spune că nu este solicitată de foștii proprietari și ”se suprapune cu parcela cu nr. cad A 1496/1, parcelă care nu face parte din terenurile aflate la dispoziția comisiei municipale de fond funciar și nu a fost atribuită în baza Legii fondului funciar”. Surpriză – la OCPI nu există nicio parcelă cu nr. cad. A1496/1.

Nota informativă explozivă a directorului Drăgilă

Directorul Horticultura SA, Andrei Drăgilă, a trimis către Primăria Timișoara mai multe note informative în care avertiza asupra modului în care patrimoniul societății era devalizat, dar nimeni nu a reacționat la cele semnalate de acesta. Drăgilă a atras atenția că ”din documentarea noastră rezultă că terenul respectiv ( cel care a ajuns la Gateway, Cosntruction SRL, n.a.) a făcut obiectul unei succesiuni în luna aprilie la notar public Bora Maria din Timișoara, deși regimul juridic al terenurilor arabile situate în extravilanul localităților este reglementat de legile fondului funciar, fiind scos din circuitul civil, iar CF-urile erau SISTATE.


Precizăm că la o eventuală succesiune directă era necesar să ateste Primăria Timișoara că terenul nu a făcut obiectul legilor retrocedării și a fondului funciar și să elibereze, prin direcția fiscală, certificat fiscal”. Drăgilă a atenționat că pentru terenurile ajunse la Gateway nu s-a respectat procedurile legale. Am încercat să-l contactăm pe Andrei Drăgilă pentru a discuta despre aceste documente, dar acesta a refuzat să vorbească despre acest subiect.

Coincidențe la PUZ-uri

În cazul ambelor parcele, după ce iau terenul din patrimoniul Horticultura SA,  noii proprietari apelează la aceiași firmă – AC Tectura SRL pentru întocmirea planurilor urbanistice zonale, firmă în care, până în 2010, a fost acționar Ciprian Cădariu, cel care, la momentul întocmirii documentațiilor, era arhitectul șef al Timișoarei. Conform tiparului folosit și în cazul PUZ-ului pentru Calea Urseni nr.36, spațiul verde obligatoriu de 5% este mutat teoretic pe o parcelă unde Dejeu declară pe proprie răspundere că este moștenitor. Nici acum nu se știe unde va fi zona verde pentru cele două PUZ-uri, adică 2,341, 65 mp. PUZ-urile sunt aprobate în 2015 și 2017. Imediat după aprobarea documentațiilor a început construcția de case.

Afacerile bănoase ale Bolojenilor

În lungul șir de tranzacții imobiliare efectuate pe cele două terenuri apare și numele de Bolojan. Vă reamintim că Dejeu a povestit cum în 2013 a apelat la primarul Ilie Bolojan pentru ca întreg cvartalul să nu fie zonă verde în noul PUG al Timișoarei.

În noiembrie 2015, Florian Dejeu, ca împuternicit a două persoane îi vinde lui Ioan Bolojan, născut în satul Birtin ca și primarul din Oradea, 1492 metri pătrați de teren intravilan cu doar 17.904 euro. În 2017, același Ioan Bolojan mai cumpără 2369 mp cu 49.728 euro, pentru ca în 5 iulie 2018, Ioan Bolojan și soția să vândă ambele suprafețe de teren către SC Leicester Invest SRL cu suma totală de 115.830 euro. Interesant este faptul că la această tranzacție, Ioan Bolojan și soția au fost reprezentați de Ionuț Radu Druță, cel care a solicitat, în 2013, Primăriei Timișoara informații despre unul dintre terenurile care au fost, ulterior, scoase din patrimoniul Horticultura SA.

În noiembrie 2017, lui Gavril Bolojan, născut tot în satul bihorean Birtin, i se donează de către Gavrilă Stanciu, care cumpărase anterior teren de la Florian Dejeu,  500 de metri pătrați de terenul bun comun în devălmășie. În 17 ianuarie 2018, Gavril Bolojan vinde terenul cu 36.000 euro. Am încercat să-i găsim pe cei doi membri ai familiei Bolojan, dar fără succes. Ioan, care locuiește în Oradea, nu era acasă, iar Gavril, care stă în Timișoara, s-a mutat la o altă adresă. Primarul Ilie Bolojan a negat că ar fi rudă cu cei doi ”cred că sunt din satul meu de baștină, dar știți o treime îi cheamă Bolojan, chiar dacă  nu sunt rude, o treime Sala și o treime Domokos. Nu îl știu pe domnul Dejeu. E posibil să fie o rudă cu domnii Bolojan, nu cu mine. Nu sunt rude cu mine. E o familie care nu are legătură cu familia mea. Să ne înțelegem bine. Puteți să verificați arborele genealogic”.

Când l-am întrebat pe Florian Dejeu dacă Ioan și Gavril Bolojan sunt unchii primarului Ilie Bolojan, acesta a refuzat să dea un răspuns, spunând că ”asta nu este treaba dumneavoastră. Am voie să cumpăr și să vând? S-au plătit toate taxele la stat? Care e problema. Cum cumpără unii ieftin și vând scump? E chestie de inspirație. Ce e în vară cincizeci de bani, în iarnă e un leu sau mai mult”. Ionuț Druță a susținut în primă fază că nu are nicio legătură cu afacerea terenurilor din zona Urseni și nu a vrut să dea detalii despre modul cum a ajuns să fie mandatarul lui Ioan Bolojan. Când, a doua zi, l-am întrebat despre informațiile solicitate primăriei, Druță a susștiut că ”v-am spus că nu mai am acum interes. Nu pot să vă dau mai multe informații la telefon. Sunt ocupat zilele astea”.

Răspunsuri evazive

Călin Vasi, fostul consilier local, a explicat pentru PRESSALERT.ro că după ce au dobândit prin instanță acel teren, împreună cu Dejeu, au căutat în arhive să vadă cine sunt vecinii. ”Am căutat, a fost greu până am găsit moștenitorii prin Germania, până s-au făcut împuterniciri. Într-adevăr am dat acea declarație. Evident că în 1944 nu eram născut, dar am aflat de succesiune studiind în actele de la arhivă. Totul a fost legal”.

Nici de la Ciprian Cădariu, fostul arhitect șef al Timișoarei, nu am primit prea multe lămuriri când l-am întrebat care a fost baza legală prin care în cele trei PUZ-uri din zona Urseni a aprobat mutarea spațiului verde nu se știe unde și despre faptul că două dintre documentații au fost întocmite de firma unde a fost, anterior, acționar. ”Dupa atâția ani chiar nu îmi aduc aminte aceste detalii, dar din moment ce acest PUZ a primit toate avizele solicitate de lege și a fost aprobat prin hotărâre de consiliu local, am convingerea ca este legal. Nu îl cunosc pe domnul Dejeu, nu știu cine este. Orice relație a mea cu firma la care faceți referire a încetat în momentul în care m-am angajat la primărie în 2010”.

Citește în episodul următor despre straniile coincidențe ale operațiunii Urseni și circuitele financiare extrem de suspecte. 

 

 

15 COMENTARII

  1. Nimic nou sub soare. Si in prezent actuala administrație PRIMAR-ARHITECT SEF fac ping-pong cu PUZ-uri conform propriilor interese. Adică dacă azi e una maine e alta. Inconștiență dusă la extrem,dar noi, cetățenii orașului avem numai de suferit- spatii verzi, parcuri etc devin poveste, pt ca dl Robu e șmecher

  2. Instituțiile de control ale statului ar trebui sa investigheze toate aceste aspecte si sa ia masuri pana nu e prea tarziu si Timișoara devine nelocuibila, blocata si sufocata de masini si betoane. Robu are ochelari de cal, tranteste un palmier intrp-o piata si se crede in Hawai! Nu era buna Horticultura sa umple orasul asta de verdeata? Era prea mult aer curat de suportat!

    • AŞA E! TOT PATRIMONIUL HORTICULTURII DE ARBORI, ARBUŞTI, MATERIAL DENDROLOGIC, SPECII PROTEJATE NUC , PIN ESTE ÎNSTRĂINAT GRATIS ŞI DISTRUS FĂRĂ CA O INSTITUŢIE A STATULUI SĂ INTERVINĂ(CURTEA DE CONTURI, AGENŢIA ŞI GARDA DE MEDIU etc). PLANTAŢIILE, CARE AU SCĂPAT PÂNĂ ACUMA, SE POT VEDEA ŞI DIN SATELIT(LA PROPRIU)!

  3. Ciprian Cădariu spune că PUZ-ul a primit toate avizele. În cazul acesta, chiar el, ca şi ARHITECT ŞEF, a dat avizul hotărâtor pentru această problemă de urbanism, dar nu-şi mai aminteşte nimic săracul. Are aceeiaşi şcoală ca şi Robu. Era o vorbă arhaică din Ardeal ,,nu au nici ruşine nici omenie”! Dar ăştia conduc ,,oraşul de cinci stele” sau mai bine zis îl distrug.

  4. Este normal ca Directorul Horticulturii să nu poată da declaraţii pentru că este subalternul acestor mafioţi, care îl pot da afară. Aşa se întâmplă la noi, dacă un angajat la stat sesizează o prejudiciere a statului, bandiţii angajaţi la stat îl dau afară!

  5. Se pare că Vasi Călin, fostul consilier local la Timişoara, a pus bazele acestei prădăciuni de proporţii. Cum a dat el declaraţii de martor despre aspecte care s-au petrecut când el nu exista? Ce autorităţi i-au luat în considerare acele declaraţii? Este noaptea minţii! Ilegal şi penal, ambele! Unde sunteţi procurori din Timişoara când se prăduieşte patrimoniul şi averea statului român?

  6. Clar! Dacă PIMĂRIA NU DĂDEA O ADRESĂ FALSĂ (una din cele două opuse, acelaşi lucru nu poate fi şi da şi nu) mafia nu putea jefui statul. Din păcate mafioţii din Primărie sunt angajaţii statului.

  7. Bunici mei au cumparat o proprietate de la Mircea Ana,domnul Dejeu nea contactat prin 90-91 si de atunci ne tot minte ca vom primi de la urmasi lui Mircea AnaUN teren pe care bunici lau cumparat dar nu sa putut face acte pe el.Deja era acolo statul Roman.mama spune ca atunci cind au cumparat deja era terenul si casa ocupata de gostat sau asa ceva. Mama STIE TOT IN LEGATURA CU MIRCEA ANA SI SPUNE CA TOT TERENUL DETINUT DE EA A FOST DONAT STATULUI CA SA POATA VINDE BUNICILOR MEI ACEA PROPRIETATE.
    Acolo sunt multe nereguli si multe falsuri,Am vorbit cu Dejeu dar nu am reusit sa recuperez nimic,suntem mici si dusi cu presul.
    Am dori sa discutam cu cineva care poate sa faca ceva.

    • V-a contactat cineva în legătură cu ,,neregulile şi falsurile” făcute de mafia interlopi-Primăria Timişoara ca să poată fura de la stat terenurile DONATE STATULUI ROMÂN ? Dacă nu, înseamnă că MAFIA este mai puternică decât instituţiile STATULUI ROMÂN !
      De fapt CARACAL, TIMIŞOARA, aceeiaşi ţară.

    • Dacă terenul a fost DONAT STATULUI ROMÂN, CUM STATUL A RETROCEDAT TERENUL ????!!! NU VERIFICĂ NIMENI CE ILEGALITĂŢI SUNT ACOLO ?

  8. Dacă fostul consilier local la Timişoara Vasi împreună cu celălalt ,,au căutat în arhive să vadă cine sunt vecinii” l-aş întreba în ce arhive aU căutat în scopul de a-şi însuşi terenul de la stat, în arhivele Primăriei Timişoara? DE ASTA ERA PLĂTIT DE TIMIŞORENI CA ŞI CONSILIER? CA SĂ ABUZEZE DE ARHIVELE PRIMĂRIEI PENTRU A-ŞI ÎNSUŞI DE LA STAT TERENURI? NU TREBUIA SĂ MUNCEASCĂ PENTRU BINELE TIMIŞORENILOR ŞI NU SĂ-I PREJUDICIEZE?

  9. Ce ușor fură bandiții de la stat ! Și nu se întâmplă nimic. Păi dacă implicați sunt Primăria, notari, mediu, avocați, polițiști, procurori ș. a. m. d.. Bravo România Democrată

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.