Transmission Roumanie, proiectul inedit al unui artist francez care transformă codul Morse...

Transmission Roumanie, proiectul inedit al unui artist francez care transformă codul Morse în artă

0
DISTRIBUIȚI

„Libertate pentru plante şi un nou pact pentru umanitate” este evenimentul care va avea loc joi, 13 iunie, de la ora 19.30, la Casa Artelor, în organizarea Asociaţiei T-Act, a Institutului Francez şi a Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş. Acesta reprezintă ultima etapă a proiectului Transmission Roumanie (Bucureşti/Cluj-Napoca/Iaşi/Timişoara), iniţiat de artistul Yann Toma, în dialog cu criticul de artă şi teoreticianul Cristian Nae, în cadrul Sezonului România-Franţa 2019.

Artistul francez Yann Toma, ale cărui lucrări se găsesc în numeroase colecţii, inclusiv la Centrul Georges Pompidou din Paris, este preocupat nu doar de estetică ci şi de actualitatea socio-politică,  şi şi-a fundamentat un adevărat crez civic. El ocupă, în mod excepţional, funcţia de artist observator-antreprenor în cadrul ONU, şi a participat, în această calitate, la Conferinţa Părţilor în contextul Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice în 2015. Artistul propune o trecere în revistă a unor aspecte care fundamentează conştiinţa socială şi cea legată de mediul natural a contemporanilor.


Proiectul, care are un caracter participativ şi performativ, se doreşte a fi un exerciţiu de relaţionare interumană prin intermediul unui limbaj universal, cel al codului Morse. Mesajele traduse în semnale luminoase generate de dispozitive concepute de artist funcţionează ca un pretext pentru reconfigurarea simbolică a unui ţesut social fragmentat de intervenţia brutală a capitalismului agresiv.

Ferm convins de importanţa recuperării şi prezervării ţesutului social, Yann Toma apelează la noţiuni precum energia artistică sau puterea energiei transformatoare a maselor, pornind de la memoria colectivă. Un exemplu în acest sens  este opera participativă „Human Energy”, creată în contextul negocierilor asupra schimbărilor climatice. Artistul a strâns 75 de milioane de persoane în jurul turnului Eiffel printr-o aplicaţie pentru telefonul mobil, „Runtastic”, transformând simbolul parizian într-o imensă antenă de propagare a energiei artistice, timp de o săptămână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.