Una dintre primele cărți scrise de J.R.R. Tolkien, autorul legendarului volum „Stăpânul...

Una dintre primele cărți scrise de J.R.R. Tolkien, autorul legendarului volum „Stăpânul Inelelor”, va fi lansată la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
<


p>Volumul „Povestea lui Kullervo” de J.R.R. Tolkien va fi lansat în premieră la Timişoara joi, 11 iulie, începând cu ora 18.00, la librăria Esotera de pe strada Lucian Blaga, în prezenţa traducătorului acestuia, Alexandru Maniu, a lectorului universitar dr. Sorin Ciutacu de la Facultatea de Litere a UVT şi a scriitorului Cristian Vicol.

Cartea este una din primele scrieri fantastice ale lui J.R.R. Tolkien, din care s-au născut mai întâi limbile elfice şi apoi „Legendariumul” – un univers mitologic construit cu migală de-a lungul deceniilor – iar ulterior, aproape firesc, „Hobbitul” şi, mai târziu, „Stăpânul inelelor” – cele mai cunoscute cărţi ale sale. Romanul lansat acum spune povestea unui tânăr blestemat, care este vândut ca sclav şi jură să se răzbune pe magicianul care i-a omorât tatăl. Kullervo, fiul lui Kalervo, este, probabil, cel mai tragic personaj al autorului, care spunea că povestea acestuia a fost „sămânţa încercărilor mele de a scrie legende” şi „o piatră de hotar în legendele Primei Vârste”, Kullervo fiind o versiune mai veche a lui Túrin Turambar, eroul tragic din „Silmarillion”.

Povestea lui Kullervo, versiunea în proză a ciclului Kullervo din epopeea finlandeză şi careliană Kerval, a fost scrisă de Tolkien pe când era student la Exter College, Oxford, între anii 1914 şi 1915, o perioadă dificilă pentru autor, reflectată şi în subiectul cărţii, dar care este o piatră de temelie a universului ficţional inventat de scriitorul britanic, considerat „tatăl” literaturii fantastice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.