Viitorul PUG al Timișoarei, desființat de MDRAP – plin de sintagme interpretabile,...

Viitorul PUG al Timișoarei, desființat de MDRAP – plin de sintagme interpretabile, lipsesc avize și proiectele de regenerare urbană

1
DISTRIBUIȚI

strada centru

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a transmis Primăriei Timișoara un răspuns tăios prin care explică motivele pentru care nu poate să acorde viza pentru viitorul Plan Urbanistic General despre care Nicolae Robu susține că este finalizat și că guvernul îl blochează. Printre primele motive invocate în document se numără faptul că PUG-ul Timișoarei nu are avizul obligatoriu de la mai multe instituții – OCPI, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii și Identității Naționale, iar altele sunt expirate – SRI, STS, AACR. De asemenea, noul PUG trebuie completat cu ”politici și programe de investiții publice necesare pentru implementarea planului, lista principalelor proiecte de dezvoltare și restructurare și planul de implementare a planului” și cu ”zonele în care se preconizează operațiuni de restructurare și regenerare urbană”.

În urma analizei, Regulamentului Local de Urbanism, MDRAP  a stabilit că ” RLU ca piesă de bază a PUG trebuie întocmit clar, coerent și ușor aplicabil, în sensul evitării posibilităților de interpretare a prevederilor sale la nivelul eliberării certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire.


Astfel, tot documentul necesită o revizuire integrală prin eliminarea trimiterilor la Regulamentul General de Urbanism aprobat prin HG 525/1996, eliminarea sintagmelor care pot duce interpretabilitate în aplicare, precum ”în principiu se pot realiza”, ”se recomandă”, ”de regulă”, revizuirea dispozițiilor prin care se impun restricții de construire până la elaborarea unor planuri urbanistice zonale/planuri urbanistice locale , întrucât, potrivit legislației în vigoare, prin planul urbanistic general se stabilesc reglementări în vederea autorizării directe, zonele de restricție de construire până la elaborarea PUZ, constituind excepții care necesită fundamentare. (…) Totodată, se impune specificarea în mod diferențiat a cazurilor în care este necesară elaborarea PUZ și a cazurilor în care se solicită PUD”.

1 COMENTARIU

  1. Consiliul Local adopta masuri in ton cu recomandarile si avizele specialistilor, in consecinta trebuie scurtata (nu eludata regulile tehnice si legislatia!) calea de avize care nu fac altceva decat sa vedem rezultatele unor masuri practice …in alta viata! De ci fiti rezonabili si nu cautati sablocati dezvoltarea orasului, indiferent de culoarea politica, in plus, ne bucuram nespus de masurile aprobate in Consiliul Local al Municipiului Timisoara si executate de Primaria Timisoara in frunte cu actualul Primar, Nicolae Robu!Fie ca timisorenii sa beneficieze si de alti primari fermi care sa duca la bun sfarsit dorintele de dezvoltare si modernizare a orasului nostru!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.