„Campionatul poveștilor” și o lecție de istorie dureroasă, la Timișoara

„Campionatul poveștilor” și o lecție de istorie dureroasă, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Librăria Humanitas din Timişoara găzduieşte sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 11.30, cea de-a doua ediţie a campionatului poveştilor, cu basmele arabe din „1001 de nopţi” repovestite de Eusebiu Camilar, într-un volum apărut la editura Humanitas şi ilustrat de Ana Alfianu, în cadrul unui atelier de povestit şi desenat, coordonat de Patricia Lidia Popescu Cevei.

La întâlnirea cu Smaranda Vultur, Adriana Babeţi şi Melania Cincea care va avea loc marţi, 15 octombrie, va fi dezbătut volumul „Timpul ce ni s-a dat. Memorii 1944-1959” de Annie Bentoiu, un adevărat manual de istorie al acelor ani atât de cumpliţi pentru România. Annie Bentoiu (1927-2015) a fost martorul numeroaselor semne prin care s-a manifestat instaurarea comunismului în România şi, ca observator atent, a descoperit şi a înţeles  mecanismele care au dus la denaturarea relaţiilor dintre oameni, la frică şi la degradarea demnităţii personale.


Ea este considerată de critici „ultimul cronicar al românilor”, care şi-a pus inteligenţa, caracterul, spiritul de observaţie, cultura şi talentul literar în descifrarea acestei nefericite epoci. Monica Lovinescu spunea despre această carte că „e scrisă cum îmi închipuiam că se va face mult mai târziu: fără patimă, fără complexe, cumpătat, cu toate nuanţele îndoielii, într-un cuvânt, cu bun simţ. Prezentată astfel, istoria trăită pierde poate din patetismul ei extravagant pentru noi toţi, cei care am suportat-o, dar câştigă în credibilitate”.

Fiica unui medic român şi a unei elveţiene, Annie Bentoiu a studiat dreptul şi literatura şi s-a căsătorit, în 1949, cu compozitorul Pascal Bentoiu. A semnat mai multe volume de poezie şi proză poetică apărute în limbile franceză şi română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.