Mari actori români, în turneu la Timișoara. Ce spectacole sunt programate

Mari actori români, în turneu la Timișoara. Ce spectacole sunt programate

0
DISTRIBUIȚI

Fundaţia Culturală Artmedia, în colaborare cu Row Events şi Teatrul Act, aduce în premieră la Timişoara spectacolul „Moş Nichifor”, pus în scenă de Alexandru Dabija după povestea lui Ion Creangă, „Moş Nichifor Coţcariul” publicată în 1877 în revista ieşeană „Convorbiri literare”. Spectacolul este un prilej de a-l revedea pe Marcel Iureş, un îndrăgit actor consacrat prin numeroasele roluri de teatru şi film din cei 45 de ani de activitate, care va juca din nou la Timişoara alături de Ruxandra Maniu.

Spectacolul doreşte să pună în evidenţă confruntarea dintre două generaţii, dintre două feluri de a vedea lumea – una conservatoare tradiţionalistă şi alta modernă, de o fragilitate agresivă. Printre replicile pline de umor îşi fac loc şi gânduri pline de miez pentru un rost cumpătat al vieţii: „Moş Nichifor nu-i o închipuire din poveşti, ci e un om ca toţi oamenii; el a fost odată, când a fost, trăitor din mahalaua Ţuţuienii din Târgul Neamţului dinspre satul Vânătorii Neamţului (…). Moş Nichifor era harabagiu. Căruţa lui, deşi era ferecată cu teie, cu curmeie, însă era o căruţă bună, încăpătoare şi îndemânatică (…). Moş Nichifor nu era dintre aceia care să nu ştie «că nu-i bine să te pui viziteu la cai albi şi slugă la femei»; el ştia şi aceasta, dar iepele erau ale lui, şi, când le grijea, grijite erau, iar când nu, n-avea cine să-i bănuiască. Moş Nichifor fugea de cărăuşie, de-şi scotea ochii; el se ferea de ridicături, pentru că se temea de surpătură”.

Cele două reprezentaţii ale spectacolului vor avea loc în 10 februarie, de la orele 18.00 şi 20.30, în sala filarmonicii „Banatul”, iar biletele s-au pus deja în vânzare la agenţia operei, în toate punctele Entertix şi online.

Timişorenii vor mai putea vedea sau chiar revedea în 17 februarie spectacolul de mare succes „Dineu cu proşti” de Francis Veber, în care principalii protagonişti sunt Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele.


O comedie spumoasă, cu dialoguri pline de umor şi o interpretare actoricească pe măsură, dar şi amară, în care naivul, omul cinstit care spune ce gândeşte, e socotit prost şi demn de batjocură, dar care în final se dovedeşte a fi superior cinicului. Spectacolul va avea loc în sala operei, de la ora 20.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.