Mustafa Al-Khudairi, irakiano-britanicul care ascundea un adevărat arsenal lângă Timișoara, făcea afaceri...

Mustafa Al-Khudairi, irakiano-britanicul care ascundea un adevărat arsenal lângă Timișoara, făcea afaceri cu armament în Irak-ul post-Saddam. Ce au raportat doi informatori către FBI

0
DISTRIBUIȚI

Numele lui Mustafa Al-Khudairi, cetățeanul iraniano-britanic în casa căruia au fost găsite   arme de foc fabricate cu imprimanta 3 D și alte arme letale, la Dumbrăvița, apare într-un document din arhiva unui tribunal din statul american Illinois. Doi cetățeni americani care au ajuns să lucreze în 2005, în Bagdad, pentru firma de securitate privată Shield Group Security (SGS), deținută în acel moment de Mustafa al-Khudairi, au raportat autorităților din SUA mai multe activități „suspecte” ale companiei. Cei doi americani, Donald Vance și Nathan Ertel, au început să ofere informații „din interior” unui agent FBI despre „activități suspecte” ale companiei.

Vance și Ertel au dat ulterior în judecată SUA pentru modul în care au fost tratați de militarii americani (foști colegi, de altfel), după ce au părăsit SGS, iar în documentul înaintat tribunalului aceștia au relatat activitățile suspecte pe care le-au observat în timp ce lucrau pentru firma lui Al-Khudairi, în birourile din Zona Roșie a Bagdadului.

De exemplu, Mukdam Hassany, „mâna dreaptă” a lui Mustafa Al-Khudairi în companie, era responsabil cu vânzarea/cumpărarea de arme, cei doi „informatori” menționând o afacere între Hassany și un locotenent-colonel din armata sud-coreeană, prin care asiaticii au cumpărat o cantitate mare de arme, inclusiv mitraliere AK-47, însă fără a întocmi documente. În plus, Hassany a mai fost responsabil de „contracte suspecte” pentru achiziționarea de pistoale de la statul irakian pentru SGS și alți clienți ai companiei. De asemenea, Hassany mituia ofițeri de poliție irakieni pentru o mai bună protecție oferită companiei.

Mazin al-Khudairi, unchiul lui Mustafa, era omul de legătură între SGS și politicienii irakieni.


Din informațiile oferite de cei doi americani, după ce SGS a început să și producă arme (M-16, mai exact), Mazin, care era și cetățean saudit, s-a întâlnit cu ofițeri superiori din poliția irakiană, dar și cu oficiali din Ministerul de Interne și Ministerul Apărării pentru a găsi clienți și pentru a înlesni obținerea licenței de producător de armament, lucru care s-a și întâmplat rapid.

Conform informațiilor din documentul depus de Vance și Ertel la tribunalul federal din Districtul de Nord al statului Illinois în februarie 2007, Haydar Jaffar, cumnatul lui Mustafa al-Khudairi, era co-fondator al companiei de securitate, dar în același timp conducea o mare firmă de construcții (National Buildings General Contracting Company), care avea contracte de milioane de dolari atât cu forțele armate americane, cât și cu Ministerul Apărării irakian. De asemenea, Jaffar oferea SGS contracte de securitate pentru șantierele firmei de construcții. Întâmplător sau nu, un alt unchi al lui Mustafa, Laith Al-Khudairi, cetățean american și angajat al Departamentului de Stat, se afla de asemenea în Bagdad în acea perioadă.

Conform relatărilor informatorilor, un alt american angajat al SGS, Josef Trimpert, primea de multe ori sume mari de bani gheață de la Mustafa Al-Khudairi, bani care erau folosiți pentru a cumpăra băuturi alcoolice folosite apoi pentru „trocuri” cu militari americani pentru arme și muniție, pe care compania le folosea ulterior în timpul serviciilor de securitate sau le vindea.

Donald Vance și Nathan Ertel au părăsit compania de securitate deținută de Mustafa Al-Khudairi în momentul în care au considerat că viața le-ar fi pusă în pericol din cauza informațiilor pe care le transmiteau către FBI. Militarii americani care i-au „salvat”, însă, i-au tratat ca pe teroriști, Ertel fiind reținut o lună, iar Vance trei luni fără contact cu exteriorul, timp în care au fost supuși torturii psihologice, motiv pentru care cei doi au și dat în judecată Statele Unite. Vance și Ertel bănuiau că tratamentul la care au fost supuși s-a „datorat” faptului că printre cei care făceau afaceri cu SGS se numărau atât oficiali americani, cât și persoane private cu influență la nivel înalt, tot americani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.