Modalități de plată moderne în secolul vitezei

Modalități de plată moderne în secolul vitezei

0
DISTRIBUIȚI

În secolul vitezei și într-o perioadă în care tehnologia și internetul sunt indispensabile, este normal și firesc să existe și o sumedenie de modalități de plată. În trecut se lucra mai mult cu bani cash, inclusiv la comercianți și în relația cu statul. Iată că în prezent, putem beneficia de peste 30 de instrumente și metode de plată moderne, majoritatea dintre ele cu acces la distanță.

Acum este uzual să vorbim de Internet Baning, Mobile Banking, Home Banking, dar și de payPal, Bitcoin și multe alte soluții de plată rapide.

Internet Banking

Apariția internetului la scară largă a influențat cel mai mult economia și societatea la nivel global. Practic au fost sparte barierele tehnologice și fizice în relația dintre comercianți, între clienți și furnizori etc. Operațiunile bancare moderne au apărut prin anii `90, insă în România au intrat din anul 2000.

La început, serviciul de internet banking era folosit mai mult în comerțul electronic. Au apărut primele magazine online cu livrare în România, iar facilitatea de a plăti online începea să fie folosită de tot mai multă lume. Cu toate acestea, exista o mare temere printre români. Reticiența la o tehnologie nouă, dar și la niște principii comerciale exista de când e lumea.

Internet bankingul utilizează internetul ca și canal de distribuție prin intermediul căruia este dirijată o acțiune bancară, iar aici intră transferul de fonduri, plăți electronice, vizualizarea soldurilor, schimb valutar etc.

Mai exact, noțiunea de internet banking reprezinta furnizarea de servicii bancare prin intermediul internetului și crește gradul de libertate al celor care ordona plăți și transferuri.


Se pot efectua plăți prin diferite instrumente de plată, se pot administra conturi, se pot constitui sau desființa depozite bancare, transferuri de fonduri sau tranzacții mai complexe.

De exemplu puteți accesa un casino online și puteți să vă alimentați contul direct prin intermediul tehnologiei de internet banking. Totodată, tot prin intermediul acestei tehnologi, puteți să vă încasați câștigurile direct în contul vostru.

Mobile Banking

Modalitatea de plată de tip Mobile Banking este un instrument de plată cu acces la distanță, dar care presupune utilizarea unui terminal mobil (tabletă, smartphone etc.). Băncile au dezvoltat aplicații special concepute pentru a facilita tranzacțiile online. Comparativ cu Internet Banking, Mobile Banking are mai puține funcții, dar le păstrează pe cele clasice și frecvent utilizate, în special accesul la fondurile din bancă, la plăți, tranzacții, schimb valutar etc. Sunt și tranzacții care nu pot fi făcute prin intermediul Mobile Banking, cum ar fi cele de western union. Este un serviciu foarte util atât în business, cât și în gestionarea fondurilor personale.

Conturile și cardurile virtuale

Una dintre cele mai moderne modalități de plată este reprezentată de conturile virtuale. Acestea funcționează precum conturile bancare, dar totul se realizează electronic. Contul virtual este alimentat de pe un card bancar real compatibil cu plățile online.

Ulterior, de pe contul virtual se pot face alte plăți în moneda locală sau internațioală. Sunt servicii sigure, conturile putând fi accesate prin intermediul unor parole, PIN-uri, autentificare prin mai mulți factori!

La acest capitol pot intra serviciile oferite de Revolut, Wise și multe altele. Puteți opta și pentru carduri virtuale pe care să le folosiți în diferite tranzacții internaționale online.

Inclusiv băncile foarte cunoscute au luat în calcul să lanseze cardurile virtuale ce pot fi înrolate în diferite aplicații echivalente cu portofelul digital. Veți beneficia de toate serviciile unui card real, doar că nu-l aveți fizic.

Important este să fiți atenți ce date furnizați și ce metode de plată și securitate folosiți.