Cum a devenit irelevant din punct de vedere juridic votul AGA de...

Cum a devenit irelevant din punct de vedere juridic votul AGA de la Colterm pentru administrația Fritz

0
DISTRIBUIȚI

Activitatea și rapoartele firmei de avocatură Schönherr și Asociații SCA, pe care administrația Dominic Fritz le-a ținut la secret, ascund detalii și informații care explică unele dintre deciziile cu iz penal luate, în ultimele luni, în cazul societății de termoficare Colterm SA. Primăria Timișoara a ales să cumpere servicii de consultare juridică de la Schönherr și Asociații, preferând cea mai scumpă ofertă, 1.060.500 lei +TVA.

PRESSALERT.ro a dezvăluit că, în 28 iunie, cu doar câteva înainte de termenul limită, consiliul de administrație de la Colterm SA, format exclusiv din apropiați ai USR, a votat cu de la sine putere să anuleze, practic, o hotărâre a AGA din decembrie 2020 prin care se aprobă planul de restructurare a obligațiilor bugetare restante la 31.07.2020 în baza OG 6/2019. Altfel spus, AGA a votat să eșaloneze istorice la ANAF, condiția fiind să fie plătite datoriile ”la zi”. Într-o adresă legată de subiect, făcută publică ulterior, directorul general al Colterm, Petre Nenu a scris și semnat că ”nu se organizează AGA. Pt. CA am făcut eu raport”.  După ce consiliul de administrație a anulat ilegal o decizie a AGA, primarul Dominic Fritz a refuzat în repetate rânduri să explice cine a decis să se ia această decizie, ascunzându-se în spatele CA de la Colterm, care a rămas la fel de mut.

Explicația se găsește în cel de-al doilea raport al celor de la Schönherr și Asociații, din 25 iunie, cu trei zile înainte de celebra ședință a AGA.


Problema restructurării datoriilor către ANAF a fost analizată de aceștia în cadrul capitolului ”degrevarea bugetului Municipiului Timișoara de sarcinile transferate de către Colterm”. Avocații plătiți din bani publici au avertizat că planul propus în baza OG 6 se bazează pe banii pe care primăria ar fi trebuit să-i dea societății pentru pierderile induse tehnologic și financiar.

”În măsura în care Municipiul Timișoara decide să nu recunoască aceste sume pe care Colterm le are de încasat de la bugetul local, va trebui să aplice în mod consistent și coordonat această poziție nu numai în legătură cu Planul de restructurare, ci și în legătură cu alte documente emise de Colterm și care sunt supuse aprobării Municipiului Timișoara”, se arată în raport. Din documentele primite de către cei care au întocmit analiza reieșea că primăria mai avea de achitat aproape 40 de milioane de lei pentru pierderile tehnologice din 2019 și 2019. Dacă pentru aceste sume, a existat opinia că municipalitatea ar putea fi obligată să le plătească existând hotărâri de consiliu local, pentru anul 2020 s-a spus că municipalitatea nu poate fi obligată să aprobe pierderile induse.

O altă problemă analizată a fost cea a renunțării la planul de restructurare a datoriilor către ANAF în baza OG 6. Avocații de la Schönherr au susținut că ”avantajul renunțării la procedură în comparație cu simpla nedepunere a documentației în termene prevăzut de OG 6/2019, constă în faptul că, în primul caz, ANAF nu mai are obligația de a solicita deschiderea procedurii de insolvență față de Colterm”.

Cei de la Schönherr și Asociații au concluzionat că ”din punct de vedere juridic, este irelevant dacă Planul de restructurare este respins de AGA Colterm sau dacă acesta nu este supus la vot (și, implicit, nu este aprobat)”. Pentru această afirmație avocații nu au invocat vreun temei legal care să le susțină afirmația. Trei zile mai târziu de la această concluzie din raportul care a ajuns pe biroul primarului, administrația USR a acționat, conform opiniei venită de la firma de avocatură – CA de la Colterm a votat în locul AGA renunțarea la planul de restructurare, fără ca vreunul dintre consilierii locali din adunarea generală să știe ceva.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.