Fanzinul „Teatrul ca Rezistență”, la o nouă ediție. Cum îl puteți citi

Fanzinul „Teatrul ca Rezistență”, la o nouă ediție. Cum îl puteți citi

0
DISTRIBUIȚI

Echipa proiectului „Teatrul ca Rezistență”, început în 2018, și-a propus ca, prin cercetarea arhivelor teatrelor timișorene, a celor administrative ori a CNSAS-ului, să refacă drumul parcurs de teatrul timișorean în diverse comunități ale orașului, să descopere rolul pe care acesta l-a avut în viața de zi cu zi a oamenilor, mai ales în anii regimului totalitar.

În urma cercetărilor întreprinse în acest an, echipa lansează fanzinul „Teatrul ca rezistență” nr. 6, cu spectaculoase ilustrații semnate de Lucian Popovici,  care include texte al căror accent cade pe latura feminină a rezistenței prin teatru.

Fanzinul va fi distribuit la Scârț Loc Lejer și la teatrele partenere, iar cei care nu sunt în Timișoara îl pot accesa online, la Fanzine Teatrul ca Rezistență – Revistascena.

Interviurile din acest an acoperă teme înrudite precum cultura alternativă din Timișoara, teatrul studențesc și nașterea teatrului independent în oraș, ca forme de rezistență, atât în timpul regimului totalitar, cât și a celui postdecembrist.


Interviurile cu Mimo Obradov, autorul unui volum pe tema culturii alternative, ori  cu actorii Christine Cizmaș și Ovidiu Mihăiță, co-fondatori ai trupei independente de teatru Auăleu, se adaugă celor deja existente pe canalul youtube al proiectului, fragmente din acestea urmând să fie incluse în filmul documentar „Teatrul ca Rezistență”, care, cel mai probabil, va fi realizat anul viitor. Echipa mai oferă și un podcast special realizat pentru a evidenția anul 2021 în evoluția proiectului, marcată de pandemia care a pricinuit rărirea evenimentelor publice dar nu a întrerupt legăturile cu pubicul iubitor de teatru. „Katharsis Virus”, semnat de actorul, regizorul și dramaturgul Ovidiu Mihăiță, reprezintă viziunea punk a acestuia asupra teatrului în pandemie și poate fi ascultată online, aici: Stream episode Katharsis Virus by Revista Scena.ro podcast | Listen online for free on SoundCloud.

Proiectul „Teatrul ca Rezistență”, o inițiativă a criticului de teatru Cristina Modreanu și materializat prin intermediul Asociației Române pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS) în cadrul programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, este o coproducție cu teatrul Auăleu, care colaborează cu toate teatrele orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.