Avocații administrației Fritz cer judecătorului sindic să anuleze de facto trei HCL-uri...

Avocații administrației Fritz cer judecătorului sindic să anuleze de facto trei HCL-uri legate de Colterm, cea mai veche fiind din 2015. Care este miza

2
DISTRIBUIȚI

Municipiul Timișoara, prin firma de avocatură Schoenherr și Asociații, care a fost angajată de administrația condusă de Dominic Fritz după ce a venit cu cea mai costisitoare ofertă de preț să dea consultanță pentru a salva societatea de termoficare, continuă să șocheze cu cererile cu care vine în procesul de insolvență al Colterm SA. În tabelul provizoriu al creanțelor, municipalitatea a rămas cu zero lei, deși a susținut că are de recuperat  89,4 milioane de lei, deși inițial vorbea de recuperarea a peste 128 milioane de lei, administratorul judiciar afirmând că, de fapt, Colterm are de încasat peste 21 de milioane de lei, reprezentând facturi neachitate.

Avocații administrației Fritz au depus la judecătorul sindic, care judecă contestațiile referitoare la tabelul provizoriu al creanțelor, un document prin care se solicită, nici mai mult, nici mai puțin, să constate că trei hotărâri ale Consiliului Local Timișoara sunt nelegale.


O ”combinageală” juridică în condițiile în care aceste hotărâri au produs de mult efecte juridice.  Avocații de la Schoenherr au cerut să se conteste că nu sunt legale trei HCL-uri din 2015, 2016 și 2018 prin care consilierii locali au aprobat acoperirea integrală, din surse de la bugetul de stat, a pierderilor induse din prestarea serviciului de termoficare către populație. Aceștia susțin în documentele depuse la instanță că ”nu sunt îndeplinite condițiile pentru a reține compensația legală în privința creanței MTM (Municipiul Timișoara, n.a.) întrucât debitoarea Colterm SA nu deține o creanță împotriva subscrisului”.

De asemenea, cei de la Schoenherr au afirmat că hotărârile de consiliu local ”sunt nelegale deoarece încalcă normele legale care prevăd că nu pot fi angajate cheltuieli din bugetul local al MTM în lipsa unor norme legale care să prevadă în mod expres astfel de cheltuieli”. Avocații plătiți cu bani mulți din bugetul public al Timișoarei și-au argumentat pe zece pagini susținerile. A fost contrazisă chiar și Curtea de Conturi, care, în niciunul dintre controalele făcute din 2015 până acum, nu a susținut că vreunul dintre aceste HCL-uri ar fi nelegale.

Avocații administrației Fritz au cerut judecătorului sindic să constate că HCL-urile invocate sunt nelegale și să nu țină cont de ele când analizează contestațiile la tabelul preliminar al creanțelor.

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.