Evenimentul global „Noaptea filosofiei”, organizat și la Timișoara, cu invitați din România,...

Evenimentul global „Noaptea filosofiei”, organizat și la Timișoara, cu invitați din România, Franța, Germania și Serbia

0
DISTRIBUIȚI

Institutul Francez din Timișoara găzduiește în 20 mai Noaptea Filosofiei – un eveniment de amploare internațională care a cunoscut un enorm succes la Paris, Londra, Berlin sau New York, și care ajunge pentru a doua oară în România, în viitoarea Capitală Europeană a Culturii 2023. Ediția din 2022, europeană prin temele abordate și prin invitații din toată Europa, va avea loc în timpul președinției franceze a Consiliului UE și va avea ca temă generală „(Re)Construim împreună”.

Evenimentul se va desfășura la Institutul Francez, la librăria La Două Bufnițe și la Casa Artelor, cu participarea unor filosofi și intelectuali din România, Franța, Germania și Serbia, și vor avea loc dezbateri, conferințe, proiecții și performance-uri.


Printre invitații de anul acesta se numără Camille de Toledo, Ludger Schwarte, Laurence Joseph, Zona Zarić, Dragan Prole, Andrea Perunović, Cristian Iftode, Marcel Tolcea, Constantin Vică, Cristina Voinea, Dana Marincu, Ruxandra Demetrescu, Radu Uszkai, Emilian Mihailov și mulți alții.

Tematicile abordate sunt diverse, mergând de la artă la sociologie, de la etică la politică și moralitate, atingând problemele acute ale societății de azi, precum dialogul dintre știință și filosofie; etica și estetica inteligenței artificiale; partea întunecată a moralității; falsul din spatele „fake news-urilor”; rolul artei în vremuri tulburi; relația cu „fantomele istoriei”; dilemele războiului. În cadrul evenimentului vor avea loc și ateliere de filosofie care sunt special dedicate copiilor și adolescenților.

O serie de evenimente speciale completează programul Nopții Filosofiei la Timișoara: „carte blanche” a artistei Nathalie Rodach care va susține un „artist talk” pentru instalația „N’oublie pas l’hiver” sau DJ set cu doctorul în filosofie și DJ-ul Florin-Cornel Moraru.

Programul complet este disponibil pe site-ul Institutului Francez, iar informații în timp real sunt transmise pe pagina de facebook. Evenimentele se desfășoară în limbile română, franceză sau engleză, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.