Legenda faimosului haiduc Robin Hood

Legenda faimosului haiduc Robin Hood

0
DISTRIBUIȚI

Robin Hood este cel mai cunoscut haiduc din istorie, un personaj despre care există numeroase legende și povești. Despre el se fac adesea referiri și a intrat în folclorul popular, fiind prezent în filme, piese de teatru, desene animate și jocuri.

A existat cu adevărat Robin Hood? Aceasta este întrebarea la care mulți istorici au încercat să găsească răspuns, însă trebuie spus că existența lui nu a fost dovedită niciodată. Legenda sa a început să circule din secolul al XIII-lea până în prezent și a fost transmisă din generație pentru că multor oameni le place ideea de a fura de la bogați și a le oferi săracilor.

Așa se face că Robin Hood a devenit unul dintre cele mai cunoscute personaje din cultura britanică. Faima sa este atât de mare încât despre el s-au făcut deja peste 35 de filme și seriale, iar alte producții sunt în discuții. În plus, referiri la Robin Hood s-au făcut și în sute de cărți, dar este un personaj întâlnit chiar și în jocuri de casino. Spre exemplu, în secțiunea pacanele NetBet sunt disponibile patru jocuri despre Robin Hood. Cel mai popular este Riches of Robin, o producție pe care compania Play’N Go a lansat-o în anul 2020. Robin Hood este simbolul principal în acest joc, alături de un sac de bani, Friar Tuck, Merry Men, Alan-A-Dale, Little John, King Richard și Maid Marian.

Așadar, nu încape nicio îndoială că Robin Hood este unul dintre cele mai cunoscute personaje din cultura britanică, dar pentru ce este el faimos? Practic, legenda spune că Robin Hood era un tâlhar care fura de la bogați și o parte din pradă o împărțea cu săracii.


Era un fel de mișcare de rezistență prin care își propunea să lupte cu nedreptatea și tirania. Legenda a luat naștere în pădurea Sherwood din Nottingamshire, iar banda pe care Robin Hood o conducea se numea Marry Men.

Ce se mai știe despre Robin Hood

Câteva manuscrise din secolul al XVI-lea indică faptul că Robin Hood s-ar fi născut în Loxley, South Yorkshire. Din anul 1422, în această localitate exista chiar și o fântână care îi poartă numele. În plus, se mai crede că Robin Hood era un susținător al nobilului Richard Inimă-de-Leu.

Chiar dacă nu există o dovadă certă a existenței lui Robin Hood și a faptelor comise de acesta, se pare că la recensămintele din 1228 și 1230 a apărut și numele lui Robin Hood, care era un proscris în vremurile acelea.

Dar legenda sa a fost transmisă mai departe cu ajutorul unor balade. Una dintre cele mai cunoscute a apărut la finalul secolului al XV-lea și se numea „Un gest al lui Robyn Hode”. În ea, Robin era descris ca un haiduc care îi ajuta pe oamenii săraci. True Tale of Robin Hood și Robin Hood’s Fishing sunt alte balade cunoscute despre el.

Cât privește modul în care acesta se îmbrăca, Robin Hood este descris cel mai adesea în colanți sau izmene, cu o pălărie și având în spate celebrele săgeți. Verde este culoarea care îl descrie cel mai adesea, dar se pare că aceasta a fost folosită în mod deosebit în piese de teatru și apoi s-a popularizat.

Robin Hood ar fi fost ucis de stareța mănăstirii din Kirklees și de iubitul acesteia, Sir Roger de Doncaster. El a vrut să își lase aici o parte din sânge, ceea ce era o practică obișnuită în acele vremuri. Motivul pentru care ar fi fost omorât nu este cunoscut deoarece o pagină din manuscrisul baladei A Gest of Roby Hoode lipsește. Se crede că mormântul său se află în spatele cârciumii Three Nuns din West Yorkshire, unde se spune că a fost îngrijit de trei măicuțe înainte să moară.