Angajata unei bănci şi-a jefuit clienţii de 2,5 milioane de euro. Care...

Angajata unei bănci şi-a jefuit clienţii de 2,5 milioane de euro. Care a fost mecanismul

0
DISTRIBUIȚI

Anchetă de amploare a DIICOT Timişoara după o fraudă bancară informatică de lungă durată, care a implicat mai multe persoane. Autorităţile au fost sesizate de UniCredit Bank, care a descoperit în urma unui control că o angajată a profitat de naivitatea unor clienţi şi s-a folosit de datele acestora pentru a efectua operaţiuni bancare ilegale prin diferiţi terţi. Prejudiciul total se ridică la 2,5 milioane de euro! Clienţii păgubiţi şi-au primit banii iar banca s-a constituit în parte civilă pentru recuperarea prejudiciului.

La data de 19 iulie 2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Timișoara au efectuat trei percheziții domiciliare, pe raza județului Timiș, într-o cauză vizând comiterea infracțiunilor de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată cu consecințe deosebit de grave, acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive informatice în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

„În cauză s-a reținut că, în perioada 2010 – 2021, un suspect a efectuat, prin utilizarea neautorizată a datelor de identificare ale titularului și ale contului bancar/folosind fără drept dispozitivele de tip token sau digipass eliberate pe numele clienților, un număr total de 802 transferuri frauduloase de fonduri din conturile bancare deschise pe numele mai multor clienți.

Pe parcursul celor 11 ani, suspectul a accesat ilegal conturile de internet banking ale clienților (705 acte materiale) prin folosirea fără drept a dispozitivelor de tip token sau digipass care aparțineau persoanelor vătămate.


De asemenea, în vederea justificării unui transfer bancar suspectul a plăsmuit un înscris sub semnătură privată pretins încheiat de către un client al băncii, pe care l-a folosit pentru a justifica un transfer în cuantum de aproximativ 73.000 de lei”, se arată în comunicatul DIICOT.

În activitatea infracțională acesta a beneficiat de sprijinul altor patru suspecți care au înlesnit activitatea infracțională prin punerea la dispoziție a datelor conturilor bancare folosite de aceștia, conturi care au fost utilizate în vederea realizării de transferuri frauduloase. În această modalitate, a fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 9 milioane de lei (2,5 milioane de euro).

În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate sumele de 7.500 de euro și 1.000 de lei, patru mini lingouri de aur, nouă telefoane mobile, opt memory stick-uri, un laptop, două ștampile și documente.

La sediul DIICOT Timişoara au fost conduse, în vederea audierii, un număr de cinci persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale. Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Timişoara și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi ”Glad Voievod” Timișoara. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.