Festivalul Analog Mania debutează la Timișoara cu premiera mondială a filmului „9...

Festivalul Analog Mania debutează la Timișoara cu premiera mondială a filmului „9 1/2”

0
DISTRIBUIȚI

Ediția din acest an a festivalului Analog Mania debutează cu premiera mondială a peliculei „9 ½”. Filmul care sărbătorește Home Movie Day și centenarul filmului de 9,5 mm „Pathé Baby” va avea proiecții în întreaga lume în data de 15 octombrie, printre orașele în care acesta va putea fi vizionat numărându-se Bologna, Montreal sau Kobe. Proiecția de film va avea loc vineri, 15 octombrie, de la ora 18, la Casa Tineretului din Timișoara, în sala de spectacole, iar accesul este gratuit.

„În 1922, datorită companiei Pathé, filmul de 9,5 mm a luat naștere în Franța. A fost primul format de film conceput pentru cinema de casă. Filmele au început așadar să iasă din spațiul teatral și să intre direct în casele spectatorilor, transformându-i în operatori, regizori și experimentatori. Din Japonia până în Noua Zeelandă, din Brazilia până în Chile, din Congo până în Canada, aparatul de fotografiat amator a devenit mijlocul pentru a surprinde momente de familie, episoade pitorești de călătorie și nuanțele vieții de zi cu zi de-a lungul timpului.


Construit în trei mișcări – jurnal de călătorie, interacțiuni cu cei dragi și experimente – «9 1⁄2» este o simfonie vizuală a vieții de zi cu zi, prin filmări de 9,5 mm filmate de amatori din întreaga lume. Filmul sărbătorește centenarul proiectorului și al aparatului foto Pathé Baby și va fi proiectat în timpul unui turneu mondial care va avea loc din luna octombrie a anului 2022 până în septembrie 2023“, se spune în prezentarea acestui film.

Duminică, 16 octombrie, de la ora 16, festivalul Analog Mania continuă cu lansarea cărții Armonia Hermenautică a Cosmosului de Gabriel Kelemen. Prezintă prof. univ. dr. Ștefan Dorel Găină. Evenimentul va avea loc la Casa Tineretului, în spațiul Bibliotecii Județene Timiș, etajul 1. De la ora 18 este programat un tur ghidat al expoziției Analog Mania în care se vor duela conf. univ. dr. Gabriel Kelemen și Emil Kindlein.

Festivalul „Analog Mania”, ce a ajuns la ediția a 10-a, face parte din programul „Traseul Analogic” și se desfășoară în perioada 16 octombrie – 13 noiembrie în spațiile expoziționale de la etajul 1 și 2 ale Casei Tineretului. La ediția aniversară Analog Mania expun peste 75 de artiști in opt țări. , iar proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.