Novak Djokovic, redevine lider mondial, după ce a câştigat pentru a zecea...

Novak Djokovic, redevine lider mondial, după ce a câştigat pentru a zecea oară la Australian Open

0
DISTRIBUIȚI

Novak Djokovic scrie istorie la Australian Open, câștigând al 10-lea titlu de Grand Slam la Melbourne. El a egalat duminică performanța lui Rafael Nadal, de 22 de titluri în turnee majore, după ce l-a învins în finală pe grecul Stefanos Tsitsipas. Sârbul revine astfel în poziția de lider mondial.

Djokovic a intrat în meci cu un record de 9-0 în finalele Australian Open și a câștigat ultimele nouă întâlniri la nivel de circuit împotriva lui Tsitsipas.

Dincolo de miza câștigării trofeului cel care avea să se impună în finala de duminică urma să devină noul lider al clasamentului mondial ATP.

Aceasta a fost a doua întâlnire dintre Djokovic și Tsitsipas într-o finală majoră. La Roland Garros, în 2021, Djokovic a revenit de la două seturi la zero pentru a-l învinge pe grec și a obține victoria pe zgura pariziană.

Duminică a repetat performanța de la Paris, învingându-l clar pe Tsitsipas, în 3 seturi, cu 6-3, 7-6 (4), 7-6 (5), după exact 3 ore de joc.

Cu lecția învățată, sârbul i-a oferit lui Tsitsipas puține oportunități de a prelua conducerea în primul set, duminică, la Melbourne.

În ciuda faptului că Tsitsipas a avut un impuls de moral, salvând două mingi de break de la 15-40 rezistând pentru 1-1, loviturile consistente și precise ale lui Djokovic au dominat primul set pe Rod Laver Arena.

El a pus frecvent presiune pe reverul lui Tsitsipas, iar grecul nu a reușit să-și impună serviciul în al patrulea game, când Djokovic a reușit singurul break al setului câștigat după doar 38 de minute.

În ciuda faptului că a servit 6 ași, grecul a avut probeme la retur, nereușind să-l pună în dificultate pe Djokovic, pe al cărui serviciu a făcut doar 5 puncte în 5 game-uri, din care 4 pe serviciul 2, în condițiile în care Nole a câștigat 17 din cele 18 schimburi jucate cu primul serviciu și a avut 9 lovituri direct câștigătoare.

Tsitsipas a lovit mult mai hotărât, mai agresiv, în setul secund, în timp ce procentajul lui Djokovic la punctele câștigate pe primul serviciu a scăzut, iar cel al grecului la puncte câștigate la retur a crescut semnificativ.

Cei doi au mers cap la cap, fără nicio minge de break, până la 5-4 pentru grec, care și-a procurat o șansă de a închide setul, contracarată de Djokovic, care a dus apoi jocul la tiebreak.

Șase din primele șapte mingi jucate în tiebreak au fost contra servicului, cu Tsitsipas permanent venind din urmă.


De la 4-4, Djokovic a câștigat trei schimburi la rând și s-a apropiat la un singur set de câștigarea trofeului.

Setul 3 a debutat cu un schimb de break-uri, după care niciunul din cei doi nu a mai cedat game pe propriul serviciu. Până la 6-5, cinci din game-uri au fost câștigate la zero, din care 4 consecutive ale sârbului.

Djokovic a început să dea semne de oboseală deja după primele 3-4 game-uri, evitând să se întrebuințeze excesiv în defensivă și concentrându-se pe game-urile de serviciu.

La 5-4 și 30-30 pe serviciul lui Tsitsipas, Djokovic a fost la doar 2 mingi de câștigarea meciului, dar grecul a răspuns cu două servicii perfecte, printre care și un as. După care a egalat din nou la 6-6, cu al 15-lea as al meciului.

Djokovic a început din nou mai bine tiebreak-ul, cu 2 minibreak-uri făcute rapid, ducând scorul la 5-0. Tsitsipas a dat senzația că ar putea reveni, când a strâns la 5-4.

Djokovic a câștigat în cele din urmă după ce a valorificat a 3-a minge de meci.

Sârbul a avut un moment de descătușare emoțională, după ce a urcat în loja aparținătorilor săi, prăbușindu-se în hohote prelungite de plâns, după ce și-a îmbrățișat familia.

El a continuat să plângă cu hohote, cu fața în prosop, minute bune și după ce a revenit pe teren.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.