Expoziții, performance și party cu DJ timișoreni la MV sci-art, în deschiderea...

Expoziții, performance și party cu DJ timișoreni la MV sci-art, în deschiderea programul oficial al Capitalei Europene a Culturii

0
DISTRIBUIȚI

Primele trei expoziții din acest an, un performance și party cu DJ timișoreni vor deschide programul oficial al Capitalei Europene a Culturii Timișoara la MV sci-art, în 17 februarie, începând cu ora 18:00.

Prima dintre expoziții, „GAME ON”, curatoriată de Mirela Stoeac-Vlăduți, prezintă lucrări ale artiștilor Dona Arnakis, Mathias Bar, Cătălin Bătrânu, Szilard Gaspar, George Roșu, Sergiu Sas și are loc în galeria de artă contemporană META Spațiu, din incinta centrului MV. Expoziția pune în discuție conceptul de competiție, relația dintre artă și sport, estetică și agresivitate, reguli și haos. Chiar dacă, aparent, sportul, competiția și lumea artelor nu au prea multe în comun, în practică, sistemul capitalist construiește un sistem complex de relații de putere cu impact asupra tuturor domeniilor. De la ora 19,00, timișorenii vor putea participa la un performance special al artistului Szilard Gaspar, fost boxer.

Cea de-a doua expoziție, “Made-up histories have long lives” marchează și inaugurarea REMIX ID 2023, cuprins în programul oficial al TM 2023. Curatoriată de Iris Ordean, expoziția prezintă lucrări ale artiștilor Anna Bantiuc, Alexandra Coroi & Bogdan Dumitrescu, Ulrike Ettinger, Riso Kitta, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Adina Mocanu, Cătălin Petrișor-Hereșanu. Expoziția extinde definiția de „etnografii clasice”, prin chestionarea modului în care omenirea își construiește și își canonizează propriile istorii: ce fragmente din istorie sunt considerate mai demne de cercetare, studiu și descoperire? Care grupuri devin mai atractive decât altele, ce acte artistice intră în istorie și ce aspecte ale istoriilor sfârșesc prin a avea o „viață lungă”? Ar putea fi istoriile nimic mai mult decât niște povești inventate?

O surpriză pentru iubitorii timișoreni de artă va fi și RAFT – cea mai mică galerie din România, inițiată în 2016 la fabrica de pensule din Cluj, care se mută începând de anul acesta la Timișoara, în centrul de știință și artă MV.


RAFT va vernisa o intervenție realizată de artista Lia Perjovschi, intitulată „Top 10 + World’s Worst Problems”, care realizează o diagramă a problemelor urgente ale umanității: corupție, sărăcie, sclavie, conflicte, războaie, terorism, refugiați, foamete, schimbări climatice, distrugerea resurselor naturale, poluare, migrație, dezinformare, lipsa educației, ignoranță, copii abuzați, depresie, cancer, sida, suprapopulatie, democrație, drepturile omului, egalitate de gen, siguranță, securitate, mâncare, apă potabilă, aer curat, stare de bine.

De la ora 20:00, doi cunoscuți DJ timișoreni, George Allen și Newgotti vor susține un set de muzică electronică cu influențe de folclor etnic timișean, parte a programului REMIX ID, care a documentat în ultimii aproape șase ani cele 12 etnii ale județului Timiș. Programul va continua și sâmbătă, 18 februarie, de la ora 14:00, cu un tur ghidat al expozițiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.