Aventuri în deșert pentru elevii din Timișoara medaliați la cel mai mare...

Aventuri în deșert pentru elevii din Timișoara medaliați la cel mai mare festival de știință și tehnologie din Africa

0
DISTRIBUIȚI

Echipa colegiului național „C.D. Loga” care a obținut recent medalia de argint la cel mai mare festival de știință și tehnologie din Tunisia și din întreg continentul african, organizat de ATAST (Asociația Tunisiană pentru Viitorul Științelor și Tehnologiei), al cărei președinte este Hatem Slimane, fost olimpic internațional, a avut parte de o experiență de neuitat pe meleagurile africane la acest concurs care este al doilea din lume ca număr de participanți, între concursurile de profil, cu cele 193 de echipe participante la diferite secțiuni și cu aproximativ 500 de concurenți. Echipa timișoreană s-a calificat la această competiție după ce a trimis pe portalul asociației un rezumat al proiectului și un filmuleț de prezentare. Doi din cei patru elevi care au lucrat la proiect, Bogdan și Vlad Pandele, au fost prezenți în Tunisia, ceilalți doi participând în aceeași perioadă la olimpiada de informatică.

Simulator de zbor pentru o dronă

Bogdan Pandele, elev în clasa a XII-a și unul din membrii echipei, a detaliat pentru Pressalert.ro principalele etape ale proiectului „Flight Simulator”, început încă de anul trecut, de la primul prototip funcțional până la varianta finală, cu un design modificat și cu jocul și conexiunea la realitatea virtuală perfecționate.

„Fiecare echipă a avut un stand pe care a fost instalat proiectul și a fost prezentat juraților, pe care nu-i cunoșteam, căci nu toți aveau legitimații. Au pus diferite întrebări, care au fost legate de întreaga noastră muncă, iar noi am răspuns și am oferit explicațiile cerute, așa că am fost răsplătiți cu medalia de argint la secțiunea noastră. A fost o experiență interesantă, am fost impresionat cât de multe țări au reușit să trimită reprezentanți”, a spus tânărul timișorean.

Prof. dr. Sandu Golcea, care i-a însoțit pe elevi în aventura tunisiană, a adăugat că simulatorul de zbor pe care l-au conceput este un proiect de realitate virtuală care simulează navigația unei drone și permite, în perspectivă, construirea unui simulator de mari dimensiuni, în care poate încăpea un om. În plus, comenzile care vin la un simulator real, acum în miniatură, țin cont de variațiile accelerației, ceea ce nu există în mod obișnuit la alte simulatoare. Juriul care a evaluat proiectele a fost alcătuit din specialiști tunisieni pe care nu i-a întâlnit, căci doar elevii au avut acces în sala în care s-a desfășurat competiția.

Din viitor în trecut

Competiția secolului XXI a fost urmată de o excursie de trei zile prin câteva locuri emblematice pentru civilizațiile nord-africane în trecutele milenii. A fost vizitată cetatea Cartagina, vechea rivală a Romei, pe care aceasta o socotea o permanentă amenințare, astfel încât Cato cel Bătrân își încheia toate discursurile în Senat, indiferent desubiect, cu cuvintele devenite celebre: „Și totuși, Cartagina trebuie distrusă”, dorință împlinită după un al treilea război în care Roma republicană a ieșit victorioasă și a făcut orașul una cu pământul. Din cetatea punică au mai ieșit totuși la iveală urme ale portului care a transformat-o într-un oraș prosper și într-o mare putere maritimă și comercială în bazinul Mării Mediterane, dar și zeci de urne, căci potrivit arheologilor tunisieni, în familiile bogate de cartaginezi exista obiceiul ca primul născut să fie oferit ofrandă zeilor și incinerat.

S-au păstrat și ruine ale construcțiilor romane ridicate după cucerirea Cartaginei, peste care s-au construit basilici creștine, care acum sunt dezgropate de arheologi. În orașul Monastir de pe litoralul tunisian, locuit din cele mai vechi timpuri de berberi, se mai poate vedea un fort din secolul al XIV-lea iar la El Djem, un fost oraș roman, se păstrează un amfiteatru pentru lupte cu gladiatori, foarte bine conservat, care este al treilea ca mărime din fostul Imperiu Roman, fiind înscris în lista patrimoniului UNESCO.

N-a lipsit nici un drum prin deșert, cu jeep-uri și cămile, unde a fost vizitată o oază de mărime impresionantă, cu plantații de curmali și portocali și unde s-a înnoptat în corturi, o palpitantă plimbare nocturnă într-un parc al dinozaurilor și o vizită la casele săpate în pământ ale troglodiților din Matmata, unele accesibile doar suind pe stâncă cu ajutorul lanțurilor, o mostră a traiului primitiv al berberilor care au ținut să păstreze tradițiile.


Unele case au fost transformate în hoteluri  ori au fost folosite pentru scene de film, precum „Indiana Jones” sau „Războiul stelelor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.