Expoziție cu veșminte tradiționale bănățene, la Muzeul Satului din Timișoara

Expoziție cu veșminte tradiționale bănățene, la Muzeul Satului din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Începând de astăzi, Muzeul Satului Bănățean găzduiește expoziția temporară „Patrimoniu bănățean”, realizată în colaborare cu Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, care va fi deschisă până în 14 iulie.

Expoziția, care face parte din programul Timișoara Capitală Europeană 2023,  este dedicată Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România.


Sunt expuse piese vestimentare tradiționale pentru zona de câmpie bănățeană aflate în patrimoniul celor două muzee, foto-documente cu imagini surprinse de-a lungul timpului de numeroși fotografi străini care au cercetat Banatul, precum Willy Pragher, Denis Galloway, Emil Fisher, Narcis László sau Johann Kaspar Steube, ori a cunoscutului etnograf român Romulus Vuia, care evidențiază atât importanța cât și unicitatea costumului tradițional bănățean de la începutul secolului XX. Scrisorile de călătorie prezentate alături de dotografiile documentare creionează modul în care erau percepuți în epocă românii bănățeni de către alte etnii, prin intermediul obiceiurilor și a portului popular. Curatorii expoziției sunt muzeografii Marius Matei și Daciana Vuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.