Colaborare Timișoara – Norvegia pentru un scurtmetraj despre morsa Freya

Colaborare Timișoara – Norvegia pentru un scurtmetraj despre morsa Freya

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-847764181">

Un scurtmetraj de animație de cel mult cinci minute inspirat din viața morsei Freya, celebră în Norvegia, este realizat la Timișoara, în urma unei colaborări dintre Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și orașul norvegian Bodo, care va deține acest titlu anul viitor.

Numele dat morsei de 600 de kilograme care a devenit celebră după ce a stat la soare și a dormit pe bărcile din Oslo, distrugând câteva,  este cel al zeiței iubirii și a frumuseții în mitologia nordică a vikingilor. Oamenii s-au apropiat de ea ignorând avertismentele, și cu toate că, de regulă, nu atacă omul, morsa poate deveni agresivă dacă se simte amenințată, așa încât autoritățile norvegiene au decis eutanasierea ei.

„Lucrăm cu un expert norvegian din regiunea Nordland, Ronny Steffensen, dar și cu o expertă din România, Manuela Marcovici din București. Am invitat tinerii creativi din România, Serbia, Republica Moldova și Norvegia, interesați de animație, să se alăture. E deschis pentru orice nivel de calificare, e perfect pentru studenți și începători în animație sau în domenii relevante. Vom încerca să construim o animație non ficțiune pe un subiect pe care încercăm să-l dezvoltăm împreună. Una dintre primele teme de casă ale participanților la atelierul de animație a fost să studieze viața morsei Freya și să o prezinte așa cum o văd. Eu cred că subiectul filmului trebuie să fie unul universal la care ne raportăm și noi de aici, și cei de acolo”, sunt câteva detalii oferite de Călin Meda, director artistic al asociației Documentor, care a câștigat o finanțare din granturi SEE pentru acest proiect, alături de partenerii de la Asociația Bodo 2024, care dorește să impulsioneze industria creativă între Timișoara 2023 și Bodo.

Atelierul internațional Articmotion 2023 are în jur de 12 sesiuni iar scurtmetrajul, care va fi terminat în cursul lunii august, va fi proiectat la festivaluri în această toamnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.