Timișoreanul Sascha Bota cucerește lumea muzicală: debut ca solist la Filarmonica din...

Timișoreanul Sascha Bota cucerește lumea muzicală: debut ca solist la Filarmonica din Koln

0
DISTRIBUIȚI

Alexandru-Mihai Bota (cunoscut în lumea muzicală drept Sascha Bota), artistul care reprezintă Timișoara în întreaga lume, va susține un concert special în seara zilei de luni, 29 ianuarie, la Filrmonica din Koln, în Germania, ocazie cu care artistul își va face debutul ca solist pe această scenă.

Alexandru-Mihai Bota s-a născut in Timișoara, într-o familie de muzicieni, și cântă atât la viola modernă, cât și la varianta barocă a instrumentului. El și-a început pregătirea muzicală de la vârsta de șapte ani, inițial la vioară, și apoi la violă, și a câștigat premiul întâi cinci ani la rând la Concursul Național de Interpretare pentru Tineret din România. Alexandru-Mihai Bota a câștigat o bursă completă pentru studiile cu Gérard Caussé la Escuela Superior de Música Reina Sofia din Madrid și apoi și-a continuat studiile cu Thomas Riebl la Universitatea Mozarteum din Salzburg.

Sașa Bota a fost viola principală al Orchestrei Revolutionnaire et Romantique și a lucrat cu dirijori faimoși: Sir John Eliot Gardiner, Louis Langrée, Sir Roger Norington, Philippe Herreweghe, Kent Nagano, Ingo Metzmacher, Heinz Holliger și Dennis Russell Davies. Ca muzician orchestral ,printre altele, Bota a susținut concerte la Carnegie Hall, Walt Disney Hall, Musikverein Wien, Concertgebouw din Amsterdam, Berliner Philarmonie, Wigmore Hall și la Opera din Sydney.

De asemenea, Bota a fost invitat la festivaluri precum Festivalul Mozart de la Salzburg, Salzburger Festspielen, Salzburger Dialogen, Klangspuren Schwaz, Festival Aix-en-Provence, Encuentro de Música de Santander, Festival Mitte Europa, Maribor Festival, Tanglewood, și la Internationalen Viola-Kongress in Würzburg.

Rainer Schmidt din Cvartetul Hagen și compozitorul György Kurtág au contribuit substanțial la deplina înțelegere a partiturilor și la formarea lui Bota din punct de vedre stilistic și concepțional.


Bota a avut oportunitatea de a cânta în grupuri de muzică de cameră cu muzicieni precum Thomas Zehetmair, Benjamin Schmid, Leonidas Kavakos, cu soliști ai Berliner Philharmonie, Doric Quartet și cu Cvartetul Hagen. Ca membru al Cvartetului Mozart Salzburg, Sascha Bota a efectuat turnee în toată Europa, interpretând integrala cvartetelor lui Mozart precum și muzică a contemporanilor lui Mozart.

Ca solist, Alexandru-Mihai Bota a cântat, printre altele, cu the Australian Chamber Orchestra, Zurich Chamber Orchestra și cu Filarmonia Banatul, în săli de prestigiu: Auditorio Nacional din Madrid, în Tonhalle Zürich, în Kunst-und Kongresshaus Luzern, în Sydney Opera House și în Melbourne Recital Centre.

De când s-a mutat la Londra, în 2017, Alexandru-Mihai Bota a activat ca solist invitat cu o serie de orchestre, incluzând Orchestra Aurora, Britten Sinfonia, London Mozart Players, the Academy of Ancient Music, the English Chamber Orchestra și Philharmonia Orchestra, dar și ca interpret de muzică de cameră.  Pe lângă prestația sa de muzician clasic, Alexandru-Mihai Bota s-a dedicat și jazz-ului și altor forme de muzică improvizată și concertează în mod regulat la concerte și festivaluri de jazz.

În luna martie a acestui an Sascha Bota a cântat la încoronarea Regelui Charles al III-lea, care a avut loc la Londra. Sasha a făcut parte din The Coronation Orchestra, o orchestră formată din membri ai diferitelor orchestre britanice de prestigiu, ca Royal Philharmonic Orchestra, Philharmonia, English Chamber Orchestra, BBC National Orchestra of Wales și Scottish Chamber Orchestra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.