Vineri, în 12 aprilie, de la ora 18, la Casa de Cultură a Orașului Jimbolia vor fi prezentate fragmente ale operetei „Grüsst mein Banat!”, cu intrarea liberă.
Opereta „Grüsst mein Banat” de Emmerich Bartzer a avut premiera mondială în luna octombrie a anului trecut, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara. Deși lucrarea a fost finalizată în 1939 de către muzicianul născut la Lovrin, nu a mai ajuns la premiera programată în același an la Viena, care a fost anulată din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. Opereta are trei acte şi este orchestrată și aranjată de dirijorul timișorean Andreas Schein.
Intriga tratează o temă specială a Banatului: trimiterea la ţară a copiilor din familii nobile din Viena. Încă din perioada interbelică, copiii din Viena erau trimiși la familii șvabe din Banat pentru a se recupera. În mod firesc, ca urmare, s-au dezvoltat prietenii. Au fost deja publicate mai multe tratate istorice despre acest lucru. Astfel de copii au fost trimiși la țară și în timpul celui de-al Doilea Război mondial, atât în Banat, cât și în alte țări, în parte pentru că se credea că copiii de la oraș sunt mai în siguranță la țară.
Reprezentația de la Jimbolia îi are soliști pe Bogdan Aungurence, Diana Pap și Annamaria Vinczi, sub conducerea muzicală a lui Andreas Schein și acompaniamentul Ujszentes Salonorchestra.
Acțiunile prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la alipirea Jimboliei la România vor fi organizate în data de 12 aprilie și includ printre altele un ceremonial militar, inaugurarea monumentului „Arc peste timp. ÎnSemnul iubirii” realizat de artistul Liviu Mocan, expoziția „Crâmpeie identitare. Farmecul vieții șvăbești“, ce prezintă, prin intermediul unor obiecte utilizate în cultura germanilor din Banat, zbuciumul și bucuriile șvabilor și o reconstituirea a marșului istoric realizat de jimbolieni în urmă cu 100 de ani.