CAMPANIE PRESSALERT.ro CURĂȚENIE OTRĂVITOARE Care sunt dezinfectanții „buni” și „răi”

CAMPANIE PRESSALERT.ro CURĂȚENIE OTRĂVITOARE Care sunt dezinfectanții „buni” și „răi”

0
DISTRIBUIȚI

dezinfectant

Suntem în plin sezon al gripelor și răcelilor. Se știe că la o distanţă de 50 de centimetri de asupra solului concentraţia de germeni este foarte mare. Să facem un exercițiu  de imaginație și să ne gândim ce se întâmplă când un copil pune mâinile pe jos şi apoi în gură:  este expus la numeroase boli – hepatită de tip A, diaree, herpesuri parazitare – ca să nominalizăm numai câteva. Dacă luăm măsuri şi dezinfectăm podelele regulat cu un dezinfectant puternic, riscul de îmbolnăvire scade foarte mult. Dar, cu rezerve. Dacă nu alegem dezinfectantul ”corect”, putem să ne expunem involuntar familia la afecțiuni severe.

Dezinfectarea clasică ucide microbii. Cu riscuri majore

Cele mai multe produse de curățenie  au fost create cu anumite scopuri. Curățenia presupune îndepărtarea materialelor străine de pe suprafețe cum ar fi, praful, mizeria sau grăsimea. Dezinfectarea intervine suplimentar, distrugând, într-un spațiu curățat deja, microbii. Aici intervin substanțe speciale cu efect antibacterian ridicat, denumite dezinfectanți. Cei mai uzuali au însă și un grad mare de toxicitate și necesită, din acest motiv,  mare atenție la folosire.

Hipocloritul de sodiu  este o soluție de înălbire și un excelent dezinfectant, iefin, existent în orice supermarket. Ce știm toți despre ”clor” e că are un miros puternic și neplăcut.  Nu conștientizăm că, de fapt, vaporii lui sunt extrem de toxici.


Cu cât un spațiu este mai dezinfectat cu hipoclorit de sodium și vaporii lui, mai persistenți, cu atât mai ușor pot apărea diverse probleme la nivelul sistemului respirator. Rinita alergică, bronșită, sunt doar două exemple. Mai pot apărea dermatite de contact, tulburări la nivelul sistemului digestiv.

Alcoolul este un dezinfectant de nivel mediu, ieftin,cu acțiune rapidă, însă este volatil, iar evaporarea poate duce la diminuarea concentrației persoanei. Formaldehida este un alt dezinfectant foarte eficient, însă cu un miros înțepător, extrem de toxic și iritant, demonstrat drept cancerigen. Și  triclosanul este tot un dezinfectant cu acțiune puternică, care însă crează dezechilibre grave în organism. Fenolii, ingredientele active din anumiți dezinfectanți sunt toxici și corozivi, distrugând materialele de aluminiu, cupru, zinc.

Ceea ce ar trebui să știe orice gospodină este că e deosebit de periculos să amestecăm mai mulți agenți de curățare, în special dintre cei care conțin diferiți acizi, amoniac, peroxid de hidrogen, pentru că aceste amestecuri se pot transforma în ”bombe explozive”.

Contraofertă ”prietenoasă” cu mediul și organismul uman

În casă ar trebui să folosim, în mod ideal, dezinfectanți benefici pentru organismul uman și pentru mediu. Pe piață au apărut de ceva vreme astfel de dezinfectanți ecologici, care sunt realizați pe bază de săruri cuaternare de amoniu – inodori, incolori, necorozivi și non-toxici, prietenoși cu mediul înconjurator chiar dacă au un efect bactericid, fungicid, virucid și microbactericid. O simplă căutare pe internet oferă o paletă largă de soluții, cu o biodegradare de peste 90%, aspect foarte important dacă ne pasă de natura din jurul nostru. Cum poate fi un produs ecologic și biodegradabil în același timp “killer” de microbi? ”Microbii trăiesc și se dezvoltă în mediul umed și acid, iar acești dezinfectanți pe bază de săruri cuaternare de amoniu sunt alcalini (bazici), astfel că sunt foarte eficienți în distrugerea lor”, explică specialiștii.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.