Horia Colibășanu după ce a urcat pe Everest: „Au fost trei momente...

Horia Colibășanu după ce a urcat pe Everest: „Au fost trei momente în care m-am gândit să renunţ”

0
DISTRIBUIȚI
colibasanu
Horia Colibășanu a cucerit Vârful Everest.

O expediţie plină de piedici şi peripeţii – aşa se poate descrie, pe scurt, ultimul record al alpinistului Horia Colibăşanu, care s-a căţărat pe vârful muntelui Everest fără a folosi oxigen suplimentar. Acesta a fost invitat astăzi la Primăria Timişoara, acolo unde le-a povestit jurnaliştilor cum a decurs expediţia, provocările de care a avut parte, dar şi momentele în care a vrut să renunţe.

„A fost o expediţie care parţial s-a derulat ca la carte, am reuşit să fac toată partea de aclimatizare şi de ascensiune perfect, dar a fost şi o parte care nu s-a desfăşurat ca la carte, în sensul că mi s-a furat unul din corturi. A trebuit să mă descurc, a trebuit destul de mult să improvizez şi a fost destul de greu, motiv pentru care a fost destul de periculos în final. Pe Everest nu e atât de greu să urci, cât e greu să cobori, coborârea a fost foarte grea. Am reuşit să supraveiţuiesc, au fost câteva momente la limită în care nu am reuşit nici măcar să am energie să dau telefon acasă, mai exact la coborârea de pe vârf în prima tabără, nu am mai avut energie să sun. Am adormit.


A fost oarecum palpitant, expediţia a fost oarecum scurtă, aceasta a durat cam o lună şi şapte zile, m-am mişcat destul de repede. Din câte ştiu, sunt singurul care a urcat fără oxigen anul acesta de ambele părţi ale muntelui, au fost cam o mie şi ceva de oameni care încercau să urce vârful. Cei mai mulţi au folosit oxigen suplimentar şi şerpaşi. Eu trebuia să am un partener german, dar acesta a ales să meargă cu un şerpaş. Am mers şi fără oxigen şi fără şerpaş şi am rămas şi fără partener, deci a fost un moment de dificultate, am reuşit să îl surmontez, m-am descurcat singur, am avut noroc că toate celelalte elemente mi le pregătisem singur, inclusiv prognoza meteo era a mea, pe telefon şi probabil că a fost elementul care a determinat succesul expediţiei. Au fost trei momente în care m-am gândit să renunţ, primul moment în care m-am trezit fără cort şi a trebuit să improvizez să folosesc corturi de la echipa din tabăra de bază şi au mai fost două momente în noaptea ascensiunii undeva pe la 4 când a fost foarte frig şi nu eram sigur că o să rezist. Marea problemă a celor care urcă fără oxigen este fierul, am folosit nişte încălzitoare chimice cu suflat de fier şi m-au ajutat să trec peste orele 4 la 8.600 de metri la minus 32 de grade”, a povestit alipinistul.

Primarul Nicolae Robu a ţinut să îl felicite pe Colibăşanu pentru ultima performanţă, dar şi pentru întregul palmares. „ După cum ştiţi eu am făcut o prezentare şi a ultimei performanţe şi a palmaresului pe care l-a adunat domnul Horia Colibăşanu, vreau încă o dată să îi adresez felicitările timişorenilor pentru această ultimă ispravă şi pentru toate celelalte care s-au strâns în timp. Ştim cu toţii că în spatele unor asemenea performanţe su ascunde foarte multă muncă, foarte multă pregătire şi, desigur, e necesar şi un organism sănătos care să facă faţă la asemenea solicitări”, a declarat primarul Timişoarei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.