EXCLUSIV Aroganţele şpăgarilor de la Stamora Moraviţa. Vezi cine se pregătea să...

EXCLUSIV Aroganţele şpăgarilor de la Stamora Moraviţa. Vezi cine se pregătea să vină cu elicopterul la muncă

1
DISTRIBUIȚI

Vama Stamora Moraviţa a fost ani de zile stat în stat. Cu propriile reguli, nescrise, dar extrem de eficiente. De altfel, procurorii DNA vamesi arestati02au fost obligaţi, în urma amplei investigaţiii,  să recunoască oficial faptul că reţeua formată din poliţişti de frontieră, vameşi şi contrabandişti şi-au creat propria patrie. A şpăgii. Cu sistem propriu de protecţie. „În momentul în care era accesat sistemul lor propriu de supraveghere a zonei, respectivul segment de teritoriu era pe deplin sub stăpânirea grupului infracţional organizat, fiind scos, practic, pe durata în care traficanţii erau lăsaţi să introducă fraudulos ţigări  în ţară, de sub autoritatea statului”, au constatat, ulterior, şi judecătorii.

Sentimentul că nu li se poate întâmpla nimic şi că ei sunt stăpânii vămii i-a făcut ca să acţioneze în consecinţă, considerând că li se cuvine orice. De exemplu, să-şi ia micul dejun, prânzul sau cina, livrate  din Serbia de contrabandiştii de casă. Vameşii şi poliţiştii de frontieră aveau fiecare proprii furnizori. „La micul dejun se aduceau două- trei feluri de iaurt, lapte cu cacao. Erau meniuri ca la nuntă. Două feluri de ciorbă, două, trei feluri doi, platouri, tort sau prăjituri. Nu lipseau nici purceii fripţi şi aduşi calzi. Până şi câinii trăiau bine că doar mâncau şniţele din carne de curcan sau ce rămânea”, a povestit, în exclusivitate pentru PRESSALERT.ro, o sursă demnă de încredere ce a dorit să-şi păstreze anonimatul.


Când vameşii aveau chef să tragă ceva la măsea, decretau sec că nu se mai lucrează şi-şi vedeau de sticlele cu whisky sau vin. Atunci când se „lucra”, maşinile contrabandiştilor treceau prin vama românească ca rapidul prin haltă deoarece „era pe sistemul barierelor deschise şi la sârbi şi la români. De parcă eram în Schengen, cu tot cu Serbia. Aceleaşi complicităţi cu vameşii şi polişiştii de frontieră erau şi în partea sârbească de unde veneau ţigările de contrabandă”.

O mare parte din şpăgile încasate la Stamora Moraviţa plecau rapid din buzunarele poliţiştilor de frontieră şi vameşilor, ajungând la lăutari când se organizau chefuri monstru în care nu lipseau cântecele despre contrabandă. Aroganţele nu aveau limite, dovadă fiind limuzinele care se adunau în parcarea punctului de trecere a frontierei la fiecare schimb de tură. Agentul Valentin Muntean, unul dintre cei arestaţi în cadrul operaţiunii DNA, a devenit celebru printre colegii săi prin faptul că venea la muncă cu şoferul personal. Poliţistul de frontieră era adus la lucru de un Audi A6, care, de obicei, se întorcea şi ca să-l ducă acasă. Dacă nu ar fi intervenit acţiunea DGA, agentul ar fi fost „tăiat” de vameşul fugar Milan Gubic. Acesta purta negocieri, conform unor surse bine informate, pentru a veni la serviciu cu elicopterul de la Arad până la vama de la graniţa cu Serbia. Atunci când cineva îşi permitea să-i deranjeze, şpăgarii nu ezitau să-şi folosească „pilele” de la ANV sau IGPF pentru a-şi păstra influenţa în zonă.

1 COMENTARIU

  1. Interesant de stiut al cui fiu o fi acest muresan, unde si pentru cine lucra mamicuta lui cand a fost bagat in mai si mai ales cine l-a bagat in sistem…ce ziceti, se va merge pana la capat cu investigatiile?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.