Adi Bărar despre aniversarea a 35 de ani a trupei Cargo: „Ne-ar...

Adi Bărar despre aniversarea a 35 de ani a trupei Cargo: „Ne-ar părea rău să nu reușim să cântăm anul ăsta“

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Lorena Chivulescu

Vremurile de pandemie pe care le trăim își pun amprenta din plin și asupra artiștilor din industria muzicală, iar măsurile luate pentru a lupta cu inamicul Covid 19 au dat peste cap planurile multor organizatori de concerte și festivaluri. Bunăoară, membrii formației Cargo au plănuit susținerea unui concert aniversar care ar fi trebuit să marcheze împlinirea a 35 de ani de existență a trupei, evenimentul care ar fi trebuit să se desfășoare în data de 16 mai la Arenele Romane din București, fiind amânat pentru data de 6 noiembrie.

Alături de aniversarea specială din București, membrii trupei au plănuit și un spectacol special pentru Timișoara, dar din cauza vremurilor ciudate pe care le traversăm totul e „în ceață“, cel puțin deocamdată. Am realizat un interviu alături de liderul formației Cargo, din care am aflat cum trece Adi Bărar peste vremurile ciudate pe care le parcurgem și care este mesajul acestuia pentru numeroșii fani ai trupei – etalon din rock-ul autohton…

– În 2020 se împlinesc 35 de ani de existență a trupei Cargo. Într-un mesaj publicat în data de 27 aprilie de Fanclub Cargo pe Facebook se spunea „La mulți ani!“. Are vreo semnificație deosebită această dată în istoria trupei? Când a avut loc primul concert al trupei?

– Nu, deloc. Nu s-a întâmplat nimic în data respectivă. Cei de la Fanclub Cargo au postat o urare generică. O formație nu se naște așa… într-o zi, ca o ființă umană. Pe parcursul anului 1985, mai spre toamnă, Cargo a luat o formă… cumva. Dealtfel, vroiam să facem un concert aniversar special, dar între timp s-au schimbat toate datele problemei și s-au amânat toate spectacolele pe care le-am avut luate. Despre 1985… Eram în căutări, știam cam unde trebuie căutat, aveam formată o idee despre expresia noastră muzicală. Am avut un concert cu afișaj și anunțuri, așa cum se făceau pe vremea respectivă, la Casa Studenților. Nu știu dacă în 1985 sau în 1986.

– În vremurile de pandemie se încearcă tot felul de „surogate“ pentru a suplini lipsa concertelor live. În Danemarca a avut loc un concert „drive in“ în care spectatorii au stat în mașini. Cum ți se par acest gen de evenimente?

– Având mai mult timp liber, am văzut și eu așa ceva, navigând online. E imposibil să faci așa un concert. Bine… e o încercare, un fel de a răscoli niște amintiri. Dar eu nu cred în așa ceva. Am mai văzut și că unii stau acasă și câțiva muzicieni reinterpretează un cântec al unei alte formații, care în prealabil a fost un hit mai vechi. Este o activitate care îți ocupă din timp în această carantină, dar eu nu cred în așa ceva.

– Cum treci prin perioada asta de autoizolare? E o perioadă creativă pentru tine?

– Nu e perioadă creativă.


E o perioadă care mă irită destul de tare. În general am un program foarte activ și acum prin natura faptului acesta cu izolarea… încerc să fac ceva folositor, dar nu-mi iese tot timpul fiindcă sunt destul de iritat. Am lucrat la o piesă instrumentală, dar nu se conturează cum mi-am imaginat eu. Nu am stare de așa ceva. Am mai vorbit și cu alții… mulți sunt la fel de iritați… e un fel de pușcărie acasă.

– Să înțeleg deci că nu ai o părere foarte bună despre concertele online, fără public…

– Nu-mi place ideea. Un concert este ceva deosebit prin energia pe care o emană artistul împreună cu publicul. Știe toată lumea asta. Degeaba mergi la fața locului cu un playlist. Acolo, vezi cum vibrează oamenii și te adaptezi. Și la repertoriu. În cazul nostru facem și mici adaptări ale cântecelor, pe loc. Facem o melodie mai slow decât normal și asta e o surpriză pentru cei care știu piesa originală de de disc. Sau prelungim un solo. Sau o temă. De asta e așa special un concert live.

– Ce măsuri crezi că ar trebui luate de autorități pentru revenirea la normal a concertelor?

– Nu mă pricep la așa ceva. Nu pot să dau eu sfaturi cum ar trebui făcut. După pandemia asta sigur vor fi niște schimbări. Se simte asta. Aș vrea să am un răspuns la această întrebare, dar nu îl știu.

– Pe lângă concertul aniversar din București, aveați plănuit și un recital special la Timișoara. Crezi că fanii voștri vor mai avea parte de recitaluri cu voi în 2020?

– Noi am amânat concertul din București pentru luna noiembrie. Sunt multe bilete vândute la acest spectacol și ne-ar părea rău să nu reușim să cântăm anu ăsta. Clar, că numai anul ăsta facem 35 de ani. Anu viitor, avem 36. Am plănuit să facem și la Timișoara ceva aniversar, am făcut și niște demersuri pentru anumite susțineri. Orice concert mare trebuie pregătit din timp. Dar s-au schimbat datele problemei…

– Știu că te-ai implicat într-o licitație care și-a propus să strângă bani pentru Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Cum s-a născut această idee?

– Am participat și noi la o licitație, am donat niște obiecte. M-am ocupat personal să le trimit obiectele oamenilor care au câștigat licitația și au și plătit în contul Spitalului „Victor Babeș”. Mi se pare firesc ca în asemenea situații – limită să încercăm să ajutăm și noi cu tot ceea ce putem pe cei care chiar au nevoie.

– La final, vrei să adresezi un gând bun fanilor Cargo, în aceste vremuri ciudate?

– Chiar că sunt vremuri ciudate. Vă doresc să fiți sănătoși, stați în casă deocamdată și ascultați muzică bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.