Aniversare pentru o figură marcantă a muzicii timișorene, Horea Crișovan

Aniversare pentru o figură marcantă a muzicii timișorene, Horea Crișovan

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Facebook Horea Crișovan

Muzicianul Horea Crișovan, o figură marcantă a rock-ului românesc, împlineşte astăzi 48 de ani, ocazie cu care îi urăm un călduros „La Mulţi Ani!”

Artistul născut la Timișoara a  absolvit Liceul de Filologie – Istorie din Timișoara (actualul Colegiu Național Bănățean) și, apoi, Facultatea de Litere, secția Istorie – Engleză. Biciclist pasionat, iubitor al drumețiilor pe munte și timișorean convins, Horea Crișovan este astăzi un muzician complet și complex, cu contribuții și apariții in formule din cele mai diverse, de la rock și pop, până la muzică simfonică și muzică de teatru.

„Am fost la schi şi mi-am rupt piciorul, şi am primit o chitară de la mama mea, de 333 de lei, cea mai ieftină chitară, de Reghin. Primele lecţii le-am făcut cu Gheorghe Catalinici (Giuca), un chitarist foarte tare şi la ora actuală.


Am făcut parte din grupul folk al Şcolii Generale nr 24 şi am cântat pe o chitară cu 12 corzi, la care trebuia să strângi foarte tare de corzi. Primul meu concert mai important a avut loc în septembrie 1989, la ultima ediţie a Festivalului Timrock. La vremea aceea mă inspiram din Compact sau Celelalte Cuvinte. Mai apoi, prin intermediul unor prieteni, am ajuns să ascult chestii de genul Amon Duul sau Grand Funk Railroad şi am început să ascult altceva“, a povestit Horea Crișovan despre începuturile sale ca muzician.

Cu actual său proiect muzical, VanDerCris, chitaristul a fost invitat să cânte în cadrul unui eveniment pus la cale de către inițiatorii proiectului Rockul Carantinei, prin intermediul căruia piese de rezistență ale muzicii românești pop-rock din perioada anilor ’60-’80 au fost înregistrate audio-video de soliști și instrumentiști din generații diferite, din România și din diaspora, fiecare de acasă, în condiții de distanțare socială. Melodia „Mireasma Nopții“, a grupului Post Scriptum, care inițial a apărut pe albumul din 1982 al legendarei formații are parte în cadrul acestui proiect de o interpretare nouă, realizată de Horea Crișovan (chitară și voce), Flavia Diana Hojda (voce), Pavel Ulici (voce), Florin Cvașa (tobe), Dănuț Blaga (bass) și Doru Apreotesei (keyboards, compozitor). Proiectul muzical VanDerCris, lansat de el la începutul amului trrecut pregătește un material discografic care va fi înregistrat în studioul care poartă același nume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.