Heritage of Timișoara: se lansează revista dedicată clădirilor istorice din orașul nostru

Heritage of Timișoara: se lansează revista dedicată clădirilor istorice din orașul nostru

0
DISTRIBUIȚI

Marți, 26 iulie, de la ora 19.00, la Ambasada, va avea loc lansarea oficială a revistei Heritage Of Timișoara, invitatul special al acestui eveniment fiind dr. arh. Mihai Opriș.

„Câte clădiri istorice avem în Timișoara? E adevărat că sunt 14.000? De la această întrebare a pornit ideea Heritage of Timișoara, în anul 2015, având nobila misiune de a rezolva misterul celor 14.000. Ne-am imaginat o platformă online, accesibilă oricărui curios și pasionat de patrimoniu cultural, neapărat bilingvă (română și engleză – să fie și pe înțelesul turiștilor străini, care vor vizita viitorul oraș – capitală europeană a culturii), cu fotografii contemporane și de epocă, cu un scurt istoric pentru fiecare imobil. Acronimul era perfect și aliniat misiunii proiectului – vorbea de la sine despre cât de atrăgător și divers este patrimoniul construit al Timișoarei, dar și despre starea avansată de degradare în care se aflau majoritatea imobilelor pe care, dacă nu le salvăm la timp sau, măcar, le spunem povestea, riscăm să le pierdem definitiv. HoT – ca un semnal de alarmă, o nevoie imediată de intervenție. Șapte ani mai târziu, Heritage of Timișoara adună cinci ediții anuale implementate cu succes, dedicate cartierelor istorice și unora dintre arhitecții care au creat orașul extraordinar pe care îl știm astăzi, 200 de voluntari implicați, sute de ore de cercetare, zeci de evenimente publice, zeci de colaboratori, artiști și experți care s-au alăturat demersului nostru.


Vă întrebați, poate, de ce (și) o revistă? În ciuda vremurilor pe care le trăim, când tendința este ca totul să fie tehnologizat și digitalizat, un format tipărit ne-a fost solicitat în repetate rânduri, cântărind mai greu, se pare, decât o platformă accesibilă oricui în mediul online.

Deși o gândim și plănuim de mai bine de doi ani, revista Heritage of Timișoara primește contur abia acum și NU este un duplicat tipărit al informațiilor disponibile deja pe platforma online. Ea are ca scop publicarea în premieră a unor informații noi despre clădirile istorice din Timișoara, care sunt rezultatul cercetării efectuate de echipa noastră HoT foarte restrânsă – o muncă ce însumează sute de ore și care e mereu prea puțin vizibilă în exterior“, spun inițiatorii acestei reviste.

Revista Heritage of Timișoara nr. 1 – Piața Plevnei este coordonată în totalitate de Mihai Claudiu Moldovan și tratează cvartalele din jurul Pieței Plevnei din cartierul Elisabetin – o temă pe care Mihai o cercetează de mai bine de un an. Revista cuprinde 72 de pagini și are prețul de 22 lei și are fotografii realizate de Flavius Neamciuc, Raul-Viorel Bondrilă, Sorin Silaghi și Andreea Anghel.

Revista va apărea de două ori pe an, iar veniturile generate prin vânzarea revistei vor fi realocate integral în proiect. Heritage of Timişoara este un proiect al Asociației Prin Banat și are ca scop promovarea patrimoniului cultural material timișorean, sensibilizarea opiniei publice asupra importanţei protejării şi conservării acestuia şi încurajarea turismului cultural în cartiere istorice ale Timișoarei. Asociația Prin Banat este o organizație neguvernamentală, non-profit, ce are ca scop documentarea și promovarea valorilor locale și încurajarea turismului cultural în regiunea Banatului istoric. Printre obiectivele asociației se numără identificarea, inventarierea, documentarea și promovarea obiectivelor din cadrul patrimoniului cultural-istoric, natural și imaterial, atragerea atenției și conștientizarea în rândul comunităților asupra stării de degradare a patrimoniului cultural-istoric, încurajarea acțiunilor de cooperare culturală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.