A început cea de-a 11-a ediție a festivalului Analog Mania. Expoziții, concerte...

A început cea de-a 11-a ediție a festivalului Analog Mania. Expoziții, concerte și workshopuri pe toată durata lunii aprilie, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1486633751">

Cea de-a 11-a ediție a festivalului Analog Mania – care a debutat la sfârșitul săptămânii trecute la Timișoara – reunește artişti din mai multe țări europene, iar unul dintre proiectele centrale ale acestui eveniment este „Side by Side”, o expoziţie care celebrează centenarul productiei de film de amatori în Austria şi România şi legăturile umane speciale dintre cele două ţări.

Rezultat al unei îndelungi cercetări realizate de artista şi documentarista Heidi Fial, „Side by Side” pune accentul pe asemănările și intersecțiile dintre Austria și România. Sunt prezentate, în format analogic și digital, fragmente originale din filme istorice, pe peliculă de 16 mm, 9,5 mm și 8 mm, precum și dispozitive de film și reclame originale din ambele țări.

Festivalul Analog Mania se desfășoară în acest an în două locații, Casa Tineretului și Casa de Cultură a Studenților și cuprinde o serie de tururi ghidate, concerte și workshop-uri. La deschiderea oficială a evenimentului, desfășurată sâmbătă la Casa Tineretului spectatorii au putut asista la un concert susținut de Cosmin Rafael Balean, Cristina Struța și Ana Maria Stanoia. Pianista Cristina Struța a cântat pe un pian – obiect realizat de sculptorul Linda-Saskia Menczel, care în luna octombrie a anului trecut a expus la Galeria Helios sub genericul CODA, o serie de lucrări care conţin inscripţii şi simboluri din diferite domenii ale cunoașterii umane, de la cosmologie la fizica particulelor, de la filozofia naturii la teologie, de la muzica sferelor la muzica polifonică.

În cadrul expoziției deschisă la etajul doi al Casei Tineretului, cei interesați pot admira o serie de exponate interesante care se încadrează în tema festivalului, inclusiv o colecție de casete piratate. Pe lângă acestea am remarcat și …o pereche de patine binecunoscute celora trecuți de o anumită vârstă. Categoric, patinele cu pricina pot provoca unora amintiri din vremurile analogice, dar includerea lor într-o expoziție dedicată acestui subiect… ne scapă. Un alt aspect mai puțin fericit este acela că multe din lucrările expuse aici nu au parte de note explicative, astfel încât acestea pot fi savurate așa cum se cuvine doar în cadrul turneelor ghidate.

Alături de o serie de povești frumoase din lumea filmelor a fotografiilor și a artelor conexe acestora, cei interesați vor avea prilejul de a asista, pe toată perioada lunii aprilie, la o serie de workshopuri, expoziții fotografice și proiecții analogice. Următorul concert inclus în ediția din acest an a Analog Mania va avea loc miercuri, 5 aprilie, la Casa de Cultură a Studenților și va fi susținut de Matthias Macht, Heidi Fial și Emil Kindlein, de la ora 19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.