Orașul Jazz ajunge la ediția a treia: concerte cu artiști internaționali și...

Orașul Jazz ajunge la ediția a treia: concerte cu artiști internaționali și workshop-uri, la Lugoj

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a treia ediție a festivalului Orașul JAZZ va avea loc în perioada 8 – 10 septembrie în Piața Iosif Constantin Drăgan din Lugoj și programează concerte cu artiști din SUA, Franța, Turcia, Bulgaria, Ungaria și România.

În prima zi a evenimentului, de la ora 19:30, pe scenă va evolua Espresso Martini, un duo clujean, format din Maria Suciu (voce) și Andrei Mânzat (pian). De-a lungul timpului, au avut numeroase concerte, atât în Cluj-Napoca, cât și în afara țării. În prezent cei doi, stabiliți în Țările de Jos, cântă în formatul „& Friends”, împreună cu Marc Pocola (tobe) și Alexandru Țârc (bas). Împărtășind aceeași pasiune pentru standard jazz și ritmuri de funk, muzica lor este o mixtură de elemente vechi și noi, ce ramân în permanență „fresh” pentru ascultători.

De la ora 20:15 pe scenă vor evolua timișorenii de la JazzyBIT, care oferă o combinație energică de jazz și rock, presărată pe alocuri cu blues, latin și funk. Sună ca și cum Hiromi ar cânta cu Snarky Puppy, dar în trio. Trupa desfășoară o bogată activitate concertistică, numărând peste 250 de concerte în 10 ani de activitate. Până în prezent, JazzyBIT a participat la câteva dintre cele mai renumite festivaluri de jazz din lume, precum Blue Note Jazz Festival New York, Jarasum International Jazz Festival în Seul (Coreea de Sud), Katara European Jazz Festival în Doha (Qatar), A to JazZ Festival în Sofia (Bulgaria), Belgrade Jazz Festival în Serbia, Vilnius Mama Jazz Festival în Lituania și mai multe apariții la Gărâna Jazz Festival și Jazz in the Park în Cluj-Napoca.

Prima seară de festival va fi încheiată de Vasil Georgiev, cunoscut sub numele de Vasko The Patch, chitarist de blues, cântăreț și compozitor, liderul și creatorul grupului Poduene Blues Band din Sofia (Bulgaria). Cu un adevărat simț al relevanței, idei neconvenționale și inteligență, combinate cu o aderență exactă la principiile de rhythm and blues, cântecele sale au fost influențate de sfârșitul regimului comunist, devenind, astfel, una dintre cele mai populare figuri din Bulgaria la începutul anilor 1990. Vasko este cel care a surprins mereu publicul cu un mesaj puternic, iar melodiile sale au un impact asupra acestuia, dincolo de armonicile extraordinare. Două dintre piesele sale sunt studiate în manualele de muzică „100 Years of Rock and Roll” și „Let There Be Light”.

Sâmbătă, 9 septembrie, la Orașul Jazz va cânta, de la ora 19:30, David Luca Trio. David Luca este un tânăr pianist clujean, compozitor și aranjor, caracterizat de marele jazzolog Virgil Mihaiu ca fiind „o mare speranță a jazzului românesc actual”, și evoluează aici alături de alți doi tineri virtuoși instrumentiști, Marc Pocola (percuţie) şi Tamás Toth Fabian (contrabas).

De la ora 20:15 va cânta Manuel Rocheman Quartet feat. Rick Margitza (Franța/ SUA). este născut în Detroit și a urmat cursurile Wayne State University, Berklee, Universitatea din Miami și, în cele din urmă, Universitatea Loyola din New Orleans. Și-a condus propria trupă și a cântat în cluburi, săli de concerte și festivaluri din întreaga lume. Cele 10 albume ale sale ca lider atestă evoluția sa din punct de vedere interpretativ și componistic. Excelent saxofonist tenor și sopran, inspirat în mare parte de John Coltrane, Michael Brecker și Wayne Shorter, a reușit să-și extindă și să-și dezvolte vocea unică, extrem de poetică și puternic incisivă. De-a lungul carierei sale, a făcut înregistrări cu Eddie Gómez, Tony Williams, Bobby Hutcherson, Maria Schneider, McCoy Tyner și Chick Corea. Din 2003, Rick Margitza locuiește la Paris. Manuel Rocheman se bucură astăzi de o cazieră impresionantă. Cu un palmares semnificativ de premii câștigate la competiții importante, colaborări cu nume sonore și turnee în peste 30 de țări din întreaga lume, Manuel a fost invitat să cânte la Radio-France, Auditorium du Châtelet, Cité de la Musique (Paris și Marsilia), Salle Gaveau, New Morning in Paris, dar și în festivaluri importante: Festival de Jazz de Paris, Festival de Radio-France și de Montpellier, Grande Parade du Jazz la Nisa, Festival de Cannes, NJP, Copenhaga Jazz Festival etc.

Seara de sâmbătă va fi încheiată de Sanat Deliorman and Her Vienna Band (Turcia).


Sanat Deliorman este una dintre cele mai importante cântărețe de jazz din Turcia, producător de radio și compozitor de tango. Din 2012, Sanat este prezentă pe scenele unor festivaluri renumite din Turcia și în cluburi alături de trupa ei „Sanat Deliorman and Her Jazz Bros”. Este, de asemenea, invitată să cânte alături de CRR Big Band. Sanat a susținut concerte în mai multe orașe din Europa de Est în colaborare cu trupe din Salonic, Atena, Timișoara, Skopje și Pristina.

Duminică, Orașul Jazz va debuta cu un concert susținut de Jazz Tribe Quartet. Formată în 2014, în jurul lui Vadim Crușcov, trupa timișoreană Jazz Tribe Quartet și-a început activitatea cu un concert in memoriam Dean Martin. Acesta a fost urmat, la nici un an diferență, de unul dedicat altui cantautor notabil, Nat King Cole. De-a lungul timpului, trupa a abordat diferite piese din The Great American Songbook, cântate de Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Louis Jordan și interpretate în stilul inconfundabil al lui Vadim și al său Jazz Tribe. În 2023, trupa a mai organizat un concert, de data aceasta, dedicat lui Ray Charles, un alt eveniment ce s-a bucurat de un succes notabil.

De la ora 20:15 pe scenă va urca Bega Blues Band și Matt Pribojszki, trupa care și-a început activitatea în 1983, atunci când regretatul Béla Kamocsa „Kamo” și Johnny Bota au decis să evolueze împreună la Festivalul de jazz Braşov-Kronstadt. Formaţia a obţinut de-a lungul anilor o serie de distincţii şi premii, printre acestea numărându-se în 2004 „Premiul pentru cel mai bun grup de blues-jazz” din România şi Diploma de Excelenţă „pentru întreaga activitate muzicală şi pentru promovarea imaginii Timişoarei în ţară şi în lume”. Multipremiatul Matt Pribojszki, cunoscut sub numele de Jumping Matt, este unul dintre cei mai buni și cei mai lăudați cântăreți la muzicuță de pe piață. Câștigătorul unui album de aur, acesta are la activ 15 astfel de lucrări ascultate de publicul larg. De-a lungul carierei sale, a cântat în 30 țări de pe trei continente, transmițând mesajul propriului său stil de blues, de multe ori împărțind scena cu artiști extraordinari precum Charlie Musselwhite, Bob Margolin, Duke Robillard, Finis Tasby, Howard Tate, Big Daddy Wilson, Carlos Del Junco, Andy J. Forest, Herbie Goins, Bill Barrett, Paul Lamb, Ian Siegal, Little G. Weevil și mulți alții.

În finalul ediției din acest an a festivalului pe scenă va urca Jan Jankeje Gypsy Projekt. Jan Jankeje este unul dintre puținii muzicieni europeni care au primit cetățenia de onoare a New Orleans. De-a lungul carierei sale de peste 50 de ani, a lansat aproximativ 80 de CD-uri/înregistrări cu artiști cunoscuți precum Larry Coryell, Diz Disley, Pierre „Bireli” Lagrene, Stephane Grappelli, Benny. Waters, Charly Antolini, Frantisek Havlicek, Eugen Cicero, Hans Kumpf, Jaco Pastorius, Al Katz, Wedeli Köhler, Al Casey și Oscar Klein.

„Educația muzicală este o altă componentă căreia Asociația Trib’Art, în calitate de organizator, i-a acordat de fiecare dată o importanță deosebită. Astfel, copiii și tinerii, ca de altfel oricine vrea să descopere sunetele și istoria diferitelor instrumente muzicale, este binevenit la workshop-urile organizate în fiecare a zi a festivalului. O bună ocazie de a-i cunoaște și pe artiștii care, cu măiestrie, vor cânta la aceste instrumente în cadrul concertelor. Programul workshop-urilor: Vineri, 8 septembrie 2023 ora: 18:00 – 19:00 Szabó Csongor – Zsolt – percuție, Sâmbătă, 9 septembrie 2023 ora: 18:00 – 19:00 Johnny Bota – vioară, bass, Duminică, 10 septembrie 2023 ora: 18:00 – 19:00 Lucian Nagy & Florian Nagy – instrumente de suflat. Copiilor le-am pregătit activități captivante și anul acesta: o mulțime de jocuri interactive coordonate de animatori, picturi pe față și un atelier de ceramică susținut de Ana-Maria Stroie. Pentru că ne plac lucrurile făcute manual, cu multă migală și pricepere, le-am pregătit logojenilor un târg de produse artizanale, ce va fi deschis, în fiecare zi a festivalului, între orele 18 și 23. Și, ca să ne păstrăm forțele, vom degusta diverse bunătăți și răcoritoare în zona amenajată în apropierea scenei. Accesul la evenimente este gratuit“, spun organizatorii evenimentului, Asociația Trib’Art.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.