Valeriu Sepi a refăcut coperta originală a legendarului album Cantafabule: „E mult...

Valeriu Sepi a refăcut coperta originală a legendarului album Cantafabule: „E mult mai greu de realizat o copertă de disc decât un tablou”

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-840168290">

La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului Timișoara International Tattoo Convention, a avut loc un happening cultural deosebit, care a marcat refacerea copertei originale a albumului „Cantafabule” al grupului Phoenix, care a fost cenzurată la apariția originală a acestuia, în 1975.

Invitații acestui eveniment de excepție au fost Aurelian Scorobete – care a contribuit la redesenarea și refacerea copertei – și criticul muzical Mimo Obradov,, iar Valeriu Sepi, creatorul acestei lucrări de artă, a explicat la fața locului motivele pentru care la apariția discului Cantafabule, aceasta a fost cenzurată de autoritățile comuniste de la acea vreme.

„Când deschideai discul trebuia să fie bestiarul. Eu mi-am imaginat această copertă în așa fel încât să respectăm adevărul istoric. După ce am terminat coperta, am mers cu rezultatul finit la tovarășa Zamfir. Care ne-a spus că e o lucrare foarte frumoasă. Dar… ați făcut un cer roșu și ați pus niște stele verzi și hârtia e albă. Nu vă duce la nimic? E simbolul steagului unguresc. M-am înfuriat și am mers împreună cu Nicu Covaci la Adrian Păunescu, să ne ajute. Nu mai eram noi foarte prieteni, căci deja plecasem din spectacolele lui. I-am spus ce am pățit cu coperta Cantafabule… cu fantasmagoriile ungurești… la care el cu generozitate de poet pupincurist… nu ne-a ajutat. Am adus coperta înapoi la Timișoara și exact atunci ne-am mutat atelierul în Piața Traian. Coperta a fost printre hârtiile pe care le-am mutat. Cumva, cutia aia cu coperta discului a rămas sprijinită de zid. Și n-am mai recuperat-o nici până azi. Așa s-a pierdut totul. Pregătim să deschidem muzeul Phoenix în Bastion și sperăm să putem retipări coperțile originale. La vremea respectivă eu am primit 3.000 de lei pentru această lucrare. Discul trebuia să se vândă în sute de mii de exemplare. Nouă ni s-a zis că s-a vândut în 20.000 de exemplare. La vremea respectivă am aflat și că… circulă coperțile pe piața neagră. Coperta aceasta va fi expusă în muzeul Phoenix și sperăm că vom putea reedita și albumul”, ne-a declarat Valeriu Sepi.

În timpul restaurării coperții originale a discului „Cantafabule” la Iulius Congress Hall spectatorii au avut parte de o audiție pe vinil a legendarului album apărut în 1975, iar printre cei care au asistat la acest eveniment remarcabil s-au nunărat și câțiva reprezentanți ai scenei muzicale. O serie de amintiri inedite despre perioada în care a apărut primul dublu LP din discografia legendarei formații Phoenix, depănate de Costin Petrescu, Elisabeth Ochsenfeld, Andrei Ujică și Șerban Foarță sunt cuprinse în suplimentul editat de revista Museikon, care poate fi citit în întregime aici.

Valeriu Sepi a realizat o serie de coperți pentru albume ale unor trupe timișorene și afișe pentru evenimentele din acea perioadă. Cu câiva ani în urmă, în cadrul Timişoara Jazz Festival artistul a realizat expoziţia de afişe „Jazz in Time“.  Artistul și-a manifestat nemulțumirea visavis de faptul că autoritățile locale nu au invitat formația Phoenix la evenimentele incluse în Capitala Culturală Europeană, mai ales pentru că anul acesta se împlinesc 50 de ani de la apariția celui de-al doilea disc al trupei, Mugur de Fluier. Conceptul legendarului album Cantafabule a plecat de la un bestiar din secolul al XIV-lea găsit de Andrei Ujică, iar Valeriu Sepi a menționat faptul că este deschis în continuare la alte colaborări de acest fel.

„E mult mai greu de realizat o copertă de disc decât un tablou. Și asta fiindcă la disc…ești restricționat. Ai probleme în plus. La pictură e simplu. Ai de reprezentat ceva și gata. La disc…ai o suprafață în milimetri, trebuie să fii atent cum se împachetează și la alte detalii cu care atragi publicul. Am realizat coperte pentru primele trei albume Phoenix dar și pentru alte trupe timișorene cum ar fi Clasic XX, Progresiv TM, Pro Musica sau Mircea Baniciu. Iar dacă cineva îmi va cere să mai realizez coperți, o voi face. Sunt nemulțumit de faptul că autoritățile locale nu ne-au invitat la evenimentele desfășurate la Capitala Culturală Europeană, mai ales că anul acesta se împlinesc 50 de ani de la apariția discului Muguri de Fluier. Consider că grafica albumului Cantafabule e una deosebită fiindcă…chiar a fost ceva special. A fost un concept. Am respectat tradițiile istoriei.  Pe vremea aia toți făceau șlagăre și n-a mai existat nicio trupă care să se ocupe serios de așa ceva…să aibă un concept. Noi am avut un mesaj de transmis”, ne-a declarat Valeriu Sepi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.