Pacienta salvată la Timișoara printr-o operație în premieră națională se simte bine....

Pacienta salvată la Timișoara printr-o operație în premieră națională se simte bine. Spitalul Județean așteaptă bani de la București pentru alte intervenții

0
DISTRIBUIȚI

Mariana Stoian, o timișoreancă în vârstă de 64 de ani, a fost la un pas de moarte vinerea trecută. Aceasta a leșinat în timp ce urca scările blocului în care locuiește, iar norocul său a fost că a ajuns să fie tratată de specialiștii de la Spitalul Județean din Timișoara. În câteva zile, ea urmează să fie externată.

Procedura prin care i s-a salvat viața reprezintă o premieră în România. Pacientei, care avea două anevrisme, i s-a implantat un dispozitiv intrasacular de deviere de flux. O astfel de operație costă zece mii de euro, dar pacienții nu plătesc, intervențiile fiind suportate de Ministerul Sănătății prin Programul AP-AVC.

„Nu m-am așteptat să mă simt așa de bine după intervenția asta. Am venit inconștientă. Mi-aduc aminte că fetița mea m-a întrebat dacă sunt bine. Sunt niște oameni deosebiți, eu le mulțumesc din suflet pentru ce au făcut pentru mine. Mi-aduc aminte că am urcat scările cu două plase de cumpărături. La etajul trei am simțit că trebuie să mă opresc, că sunt obosită. În momentul acela mi s-au rupt imaginile. M-am trezit la spital. Știu că a fost o discuție dacă mi se face sau nu operație.


Până la urmă fetița mea a spus că da. Am avut încredere în fata mea și, bineînțeles, și în medicii de aici”, a povestit Mariana Stoian.

A contat mult faptul că pacienta s-a prezentat repede la spital. „Oamenii trebuie să vină repede. Avem o perioadă de șase ore în care putem face multe. După șase ore, lucrurile nu mai merg așa de bine”, a precizat medicul Adrian Tutelca.

Conf. dr. Horia Pleș, șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Județean și președinte al Societății Române de Neurochirurgie, a spus că era nevoie pentru operație de un neurochirurg care să colaboreze cu un neuroadiolog.

„Em am ținut mult să existe această neuroradiologie de intervenție în Timișoara. Sunt cazuri pe care neurochirurgii le pot rezolva și cazuri pe care nu le pot rezolva. Neuroradiologii le pot rezolva mai bine pentru că intervenția noastră  în prima fază înseamnă o distrugere”, a declarat medicul Horia Pleș.

În acest caz, neuroradiologul intervenționist a fost Cristian Mihalea de la CHU Bicetre din Paris, alături de medicii din cadrul Spitalului Județean Timișoara,  Adrian Tutelca, Cătălin Juratu,  Dana Crisenescu și Adrian Popica.

„Trebuiau tratate ambele anevrisme. Primul a fost banal și simplu de tratat, prin metoda clasică, iar pentru anevrismul despre care vorbim am folosit acest dispozitiv, pentru că era situat într-o zonă foarte sensibilă”, a spus Cristian Mihalea.

Potrivit managerului Spitalului Județean din Timișoara, astfel de operații pot fi efectuate din nou în unitatea sanitară cu condiția ca Ministerul Sănătății să aloce bani prin programul AP-AVC.

„Nu am făcut această intervenție pentru a face o premieră, ci pentru a salva o viață. Pacienta se simte foarte bine și asta se datorează experienței în salvarea de vieți. Acest dispozitiv a fost folosit în premieră. Am reușit să cumpărăm foarte repede acest dispozitiv prin programul AP-AVC. Timișoara este pe locul doi ca și centru de neurochirurgie. După această premieră cu o intervenției destul de complicată, am curajul să spun că am putea fi chiar pe primul loc în fața Bucureștiului”, a declarat Pătrașcu.

Pentru a mai putea efectua astfel de operații până la sfârșitul anului, Spitalul Județean ar avea nevoie de încă 1 milion de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.