Se poate trăi fără cultură?

Se poate trăi fără cultură?

0
DISTRIBUIȚI

A devenit deja o obișnuință – care nu mai miră pe nimeni – faptul că multiple stabilimente care pretind că sunt restaurante sau pub-uri, organizează diverse acțiuni culturale, fie ele expoziții foto, lansări de carte sau concerte. Multe dintre evenimente se desfășoară în fața unui public mai mult sau mai puțin atent, cu ospătărițe care aleargă cu tăvi pline de mâncare prin fața artiștilor sau cu inegalabilul sunet al expresorului de cafea care pornește exact în momentul ăla când în sală se petrece un moment sentimental.

Unul din motivele pentru care aceste concerte se desfășoară în locații improprii pentru a găzdui concerte în adevăratul sens al cuvântului este faptul că orașul care se pregătește să devină Capitală Culturală Europeană în 2021 nu beneficiează de săli adecvate unor asemenea acțiuni.


O altă explicație este acea că locațiile cu pricina au nevoie de „imagine“ pentru a atrage cât mai mulți mușterii la „crășmă“, adică la meniul zilei sau alte asemenea finețuri. Puținele cluburi care chiar se concentrează pe evenimentele cu muzică live au și ele destule probleme în atragerea publicului fiindcă efectul de turmă este tot mai accentuat.

Revenind la locurile cu „cântări” improprii, mai nou și acestea au de suferit. Și asta pentru că nu de puține ori, la telefonul destinat rezervărilor de mese cineva întreabă pe o voce suavă: „Am vrea să facem o rezervare de 30 de persoane în seara zilei X. Aveți ceva eveniment programat?“. Dacă răspunsul este afirmativ, de la celălalt capăt al firului se comunică sec „Mulțumesc, nu sunt interesat“. Fără nicio altă explicație. Fără curiozități inutile. Desigur, fiecare dintre noi are dreptul să-și aleagă felul în care își petrece timpul său liber. La fel de adevărat este că pentru unii cultura înseamnă discuția aia în care te lauzi prietenilor, la pub, cu locurile exotice pe care le-ai vizitat în concediu. Și dacă nu te aud cei de la masă, n-are rost. Și atunci, se naște o întrebare pe care înțelept a pus-o nimeni altul decât Toma Caragiu: „Se poate trăi fără cultură? Da! Dar nu merită“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.