Senzaţia de catifelare pe care ţi-o dă curăţenia de toamnă, o mizerie

Senzaţia de catifelare pe care ţi-o dă curăţenia de toamnă, o mizerie

1
DISTRIBUIȚI

 zoltanvarga 22

Graţie acţiunilor întreprinse de oficialităţile burg-ului nostru, în fiecare primăvară şi toamnă cetăţenii sunt invitaţi să depună „în ordine“ la bordura carosabilului, fără a împiedica circulaţia, deşeuri şi obiecte ce se colectează în cadrul acţiunii numite „curăţenia de primăvară-toamnă“. Indicaţiile-s precise, iar concitadinii sunt rugaţi expres ca resturile provenite din tăieri de corecţie (ramuri) să fie tăiate la dimensiuni de maximum un metru şi legate în snopi pentru a facilita colectarea acestora.

Desigur, acţiunile astea sunt cât se poate de binevenite. Mai ales într-o ţară în care mizeria e omniprezentă. În politică, fotbal sau în aproape orice domeniu social. Poate n-ar fi rău, ca pe lângă acţiunile astea de colectare a mizeriei la bordura carosabilului, să fie extinse şi-n interiorul instituţiilor cu te/miri/ce atribuţiuni prin ţara asta. Cert este că la aceste curăţenii, pe la diverse colţuri de stradă din Timişoara apar din neant  televizoare stricate, uşi şi geamuri de lemn, grămezi de moloz, cuptoare cu microunde sau chiar calorifere de fontă ruginite.


E greu să vezi ramuri tăiate şi legate în snopi. Chiar dacă acestea ar exista, ar fi făcute vraişte de armata de căutători prin gunoaie. Care în aceste perioade de timp, au de lucru, nu glumă. Grămezile de gunoaie sunt „vizitate“ periodic de Indivizi care cară diverse chestii, sub ochii indiferenţi ai cetăţenilor din blocurile din apropiere, care nici măcar nu se obosesc să-i ia la rost pe inculpaţi. Reprezentanţii poliţiei comunitare privesc şi ei impasibil aceste scene, iar eventualii străini care asistă la un asemenea film, e de presupus că-şi fac şi ei o impresie ciudată asupra unei asemenea acţiuni.

Desigur, pe lângă o campanie de curăţenie a oraşului ar fi necesară şi o campanie de civilizaţie. Una în care timişorenii să fie invitaţi să se debaraseze de mizeria interioară. Nu doar duminica. Până una alta vine din nou colectarea de toamnă. Chiar dacă pe ici pe colo vor mai rămâne „la bordura carosabilului“ câte un televizor stricat sau o vană de baie, în mare parte rămâne bec şi lună. Din păcate, falsa senzaţie de curăţenie de toamnă durează doar câteva zile. După care, cei care cotrobăie prin gunoaie iau din nou cu asalt pubelele din spatele blocului. Iar cei care-s plini de mizerie în adâncul fiinţei, nu fac nimic pentru a scăpa de ea. Vorba unei reclame, senzaţia de catifelare pe care ţi-o dă curăţenia de toamnă e şi ea o mizerie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.