Josef Kappl a pus bazele supergrupului Meșterii Rock: „În contextul Pasărea Rock...

Josef Kappl a pus bazele supergrupului Meșterii Rock: „În contextul Pasărea Rock mi s-a reproșat că pieselor mele le lipsește caracterul de șlagăr“

2
DISTRIBUIȚI

Scena muzicală autohtonă are parte de un nou supergrup inițiat de Josef Kappl care poartă numele de Meșterii Rock, alături de el fiind prezenți Ovidiu Lipan Țăndărică, Nicu Patoi, Narcis Tran-Korsar și Codruț Croitoru.„MeȘterii Rock nu este un proiect doar de divertisment ci reprezintă și un act cultural prin muzică de calitate și texte cu mesaj profund ale unor mari maeștrii ai poeziei ca Șerban Foarță și Andrei Ujică, Florin Dumitrescu și câteva chiar ale compozitorului Kappl“, se spune în prezentarea grupului.

În cele ce urmează, Josef Kappl, binecunoscutul compozitor și basist care în luna noiembrie a anului 2013 a lansat opera rock „Meşterul Manole” la Filarmonica Banatul din Timișoara ne-a dezvăluit motivele pentru care s-a născut acest supergrup.

„Proiectul «Meșterii Rock» este un strigăt de libertate, născut acum, într-o primăvară dificilă, dar frumoasă și plină de prospețime! În cadrul proiectului «Pasărea Rock» există de mai multă vreme un conflict latent cauzat de lipsa coerenței muzicale, cu toate că s-a stabilit de la bun început direcția în care se merge, care cerea perpetuarea muzicii anilor ‘70 în contextul tradiției phoenixiene, cu inspirație folclorică! Pentru că eu sunt singurul care a compus piese noi pentru proiectul Pasărea Rock în acest context, mi s-a reproșat că pieselor mele le lipsește caracterul de «șlagăr» (un cuvânt pe care-l urăsc oricum), dar nimeni n-a venit cu alternative! Iar eu, în naivitatea mea, am compus în continuare piese mai complicate cu aranjamente ample și chiar orchestrații simfonice, în loc să iau 3,5 acorduri și să fac ceva simplu, ceva la îndemâna oricui.


Nu zic că nu există și lucruri simple și geniale, dar din păcate nu aparțin de specialitatea mea. Eu mai bine rămân la oițele mele și continui învechit (cum spun unii) cu tradiția anilor ‘70. Cu toate acestea s-a găsit o soluție, un compromis, după ce Mircea Baniciu a declarat că nu mai vrea să activeze ca membru al Păsării Rock, dar e dispus să colaboreze în continuare cu noi ca invitat special. Acest lucru l-am anunțat atunci printr-o scurtă notă pe FB. Lucrurile au mers foarte bine în această constelație, participând astfel la o serie de concerte și festivaluri, chiar și la un turneu de trei concerte în Canada în octombrie 2021. Și toată lumea a fost mulțumită! Însă acum a avut loc o reformă în sânul proiectului Pasărea Rock, prin care mi s-a retras dreptul de a «folosi» acest Brand «în scopuri personale», deși toate piesele «Pasărea Rock”, (vorbesc de cele compuse în mod special pentru acest proiect, nu piese Phoenix, sau Baniciu solo, sau remake-uri) le-am compus eu! Dar «Sfântul» OSIM își spune cuvântul! Așadar m-am supus noilor directive ale Păsării și ca să-mi pot continua activitatea muzicală fără cenzură (ca pe vremuri) și compromisuri, am căutat soluții noi și iată că am găsit una: «Meșterii Rock», care nu lezează cu nimic activitatea Păsării Rock, în care voi activa în viitor ca simplu colaborator! Poate va fi mai bine așa și șlagărele vor curge-n șiroaie!“, ne-a declarat Josef Kappl.

Prima apariție în public a proiectului Meșterii Rock va avea loc în data de 19 aprilie, la București, la Berăria H.

2 COMENTARII

  1. E bine asa, totusi, personal prefer tot piesele cerebrale in detrimentul slagarelor. Din slagarul ala, din alta parte, ori de cate ori e vreo stire cu ceva care se petrece in vreo Valea Seaca de oriunde, eu iar mai fac atunci o parodie lirica din primele doua versuri. Bafta!

  2. Incredibil….oare tot ce e legat de familia Phoenix trebuie sa fie cu scanda ?
    Baniciule, visezi șlagăre? Sau cine e dobitocul care folosește acest termen perimat?
    Vreau piese complexe, gen prog rock, nu aiureli infantile, pentru cretinei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.