Ce-am avut şi ce-am pierdut în 2014: Retrospectiva anului muzical în Timişoara...

Ce-am avut şi ce-am pierdut în 2014: Retrospectiva anului muzical în Timişoara (IV)

0
DISTRIBUIȚI

Anul 2014 a adus o sumedenie de spectacole interesante în cluburile şi sălile de concerte ale oraşului. O serie de artişti timişoreni au reuşit să intre în atenţia publicului cu concerte memorabile, iar petrecerile susţinute în localurile din orașul de pe Bega au avut parte de un public numeros. Urmează, pe scurt, o recapitulare a principalelor momente muzicale despre care aţi putut citi, în 2014, pe www.pressalert.ro.

Octombrie2014

Amatorii de muzici electronice au avut parte de un eveniment deosebit, sub umbrela The Sound Of The Future. Invitaţii speciali ai acestui „after” au fost două nume binecunoscute tuturor celor care fac parte din categoria „connaisseurs“ atunci când vine vorba de petreceri în ţara noastră: Rosario Internullo şi Kool.

Formaţia timişoreană Desant a lansat o nouă melodie Supernova. „Este o piesă plină de culoare, cu un ritm mai energic şi puţin diferită de celelalte piese ale noastre, iar ca temă am ales latura cosmică, aceasta potrivindu-se foarte bine cu armonia piesei. Melodia face parte de pe următorul album, un album mult mai bine lucrat, cu elemente noi, pe care le considerăm un plus adus pieselor pe care acesta le va conţine. Suntem convinşi că Supernova va fi pe placul celor ce ne ascultă muzica şi nu numai, şi va stârni curiozitatea lor cu privire la noul material“, spun membrii trupei.

Unul din cei mai importanţi muzicieni din Ungaria, Bródy János, a susţinut un concert extraordinar în oraşul nostru. Bródy János este o figură emblematică a culturii maghiare, muzica sa reflectând întâmplări din ultimii 50 de ani.

Concertul de comeback după 21 de ani de pauză al trupei Pro Musica, desfăşurat pe scena Filarmonicii Banatul din Timişoara, va rămâne mult timp întipărit în memoria melomanilor, legendara formaţie timişoreană oferindu-le spectatorilor un spectacol realmente fascinant. Recitalul desfăşurat sub logo-ul „Pro Musica 41” și cu motto-ul „Vreme trece, vreme vine… Toate-s vechi şi nouă toate”, versurile de început din Glossa lui Mihai Eminescu, a avut parte de un public cât se poate de numeros, care a savurat pe îndelete, numeroasele „bunătăţuri“ muzicale pregătite cu migală de creatorii acestui eveniment.

„Tot timpul am emoţii, înainte de concert sunt palid sau mă doare stomacul“, spune Octavian Horvath „Vita“, solistul trupelor Implant pentru Refuz şi Blazzaj.

Cea de-a zecea ediţie a festivalului Simultan l-a adus la Timişoara pe părintele muzicii electronice româneşti, Rodion G.A.

Noul sezon de petreceri a debutat cu o petrecere care l-a avut ca invitat special pe Faul, unul din cele mai fierbinţi nume ale muzicii dance din întreaga lume. Faul înseamnă „leneş“ în limba germană, dar cu siguranţă acest atribut nu i se potriveşte lui Maxime, francezul care se ascunde sub acest pseudonim, cel care a cucerit ringurile de dans din întreaga lume graţie hitului „Change”, o piesă inspirată din compoziţia „Kids” a formaţiei australiene Pnau.

Rockerii timişoreni au avut parte de un concert cu sound-uri de metal-rock , în cadrul căruia formaţia Infected Rain, din Republica Moldova, a susţinut în faţa a circa o sută de spectatori un recital de zile mari, savurat pe deplin de către cei care apreciează acest gen muzical.

Concertul de debut al formaţiei timişorene Good Vibes a adunat un public cât se poate de numeros, care a savurat fiecare moment al recitalului tinerilor artişti studenţi la Facultatea de Muzică. Seara a debutat cu un recital susţinut de băieţii de la Monocrom. Băieţii care alcătuiesc formaţia Good Vibes au reuşit să-şi învingă emoţiile inerente ocirărui concert de debut şi au oferit un spectacol bine pus la punct, în special datorită efervescenţei de care a dat dovadă solistul Mihai Bîzgan, care s-a dovedit şi un entertainer de nota zece.

Muzicienii care alcătuiesc formaţia Luna Amară au revenit cu un concert în Timişoara, evenimentul fiind inclus în turneul de promovare a noului extras video din concertul „Live la Conti”.

Watermat, creatorul unuia din cele mai mari hituri dancefloor ale momentului, Bullit, a fost prezent în premieră naţională la Timişoara.

Beck Corlan, a susţinut un concert de prelansare a albumului ei de debut, „Poduri de Pace”, evenimentul desfăşurat în librăria Cărtureşti din Iulius Mall fiind savurat pe deplin de cei prezenţi.

Lansarea oficială a videoclipului Lost Girl – o poveste despre fata pierdută a fiecărui bărbat, un videoclip filmat în sala mare a Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” – a inclus un adevărat maraton pentru melomanii timişoreni, căci organizatorii au pus la cale în aceeaşi seară două evenimente pentru a marca această apariţie.

„Dacă se organizează două party-uri în aceeaşi seară, toată lumea are de suferit“, spune Dorin Cărtărescu, unul din fondatorii Nightlong

retro10

Noiembrie2014

Producătorul şi DJ-ul timişorean Sean Norvis are la activ , la cei 29 de ani ai săi,  peste 70 de compoziţii proprii şi o sumedenie de cluburi unde a mixat. Melodiile sale au fost incluse în peste 20 de compilaţii apărute în străinătate. „Nu ştiu note sau game. Fac muzică după ureche“.

Aproape o mie de tineri au asistat la show-ul live al germanului Jan Blomqvist la Timişoara

Sebastian Spanache Trio şi Implant Pentru Refuz au fost printre laureați la premiile revistei Sunete, care au avut loc la Bucureşti, votanţii acestor distincţii fiind exclusiv persoane din industria muzicală (case de discuri, radio, tv, presă scrisă, online, artişti sau organizatori evenimente). Timişorenii de la Implant Pentru Refuz au câştigat la categoria Best Rock, surclasând formaţii ca Luna Amară, Coma, Days of Confusion, OCS, Toulouse Lautrec şi Viţa de Vie. Muzicienii care alcătuiesc trupa Sebastian Spanache Trio au câştigat la categoria Best Album pentru discul  „A Pasha’s Abstinence. Celelelalte albume care au concurat în această categorie au fost Alexandrina – Flori de spin; Subcarpati – Pielea de găină; Byron – Melancolic; Grimus – Emergence; Theory of Mind – Theory of Mind şi Shadowbox – 100Hz.

Cea de-a doua ediţie a Analog Mania, o manifestare dedicată pasionaţilor de film, muzică şi fotografie, a pornit la drum cu un vernisaj şi cuvinte de bun venit rostite de Prof. Dr. Marcel Tolcea, Dr. Gheorghe Şvaiţer, Bogdan Puriş şi Emil Kindlein. Anul trecut, oraşul nostru s-a îmbogăţit cu „cel mai mic festival din Timişoara“, care a avut un succes deosebit şi a ieşit chiar şi la „export“, graţie colaborării dintre organizatorilor locali şi cei care au pus la punct o manifestare similară în capitala Marii Britanii, London Analogue Festival. În urma acestei colaborări o serie de artişti timişoreni au expus lucrări analogice în cadrul festivalului britanic, care a cuprins lucrările a peste o sută de artişti din lumea întreagă. Ediţia din acest an a festivalului timişorean a cuprins o săptămână de foto, film şi muzică cu participanţi din Spania, Anglia, Franţa, Italia, S.U.A., Germania, Bulgaria, Chile, Turcia şi România.

Recitalul susţinut de formaţia Mandinga la Timişoara a adunat în faţa scenei  câţiva fani înrăiţi ai formaţiei a cărei solistă e Elena Ionescu, care au savurat pe deplin show-ul formaţiei. Încă de la început, trupa a iniţiat un dialog cuprinzător cu fanii înghesuiţi în faţă, iar o clientă mai norocoasă a avut chiar prilejul să cânte la microfon una din piesele incluse în playlist-ul serii. Urechile celor prezenţi au avut prilejul să asculte hituri ca „Soarele meu”, „Zaleilah” sau „Ce poveste“ (cel mai nou single al formaţiei).

Unora le place jazz-ul: seară plină de şarm la lansarea DVD-ului realizat de Sebastian Spanache Trio

O serie de figuri legendare ale muzicii timişorene apar în noul film realizat de Gelu Şfaiţer. Printre cei care apar în filmul „Recviem pentru efemeride“ se numără Ştefan Dandu, Dietrich Dixie Krauser, Octavian Tavi Iepan,, Marius Iacovania, Alexander Buju Ternovics, Gabriel Kelemen, Camil Mihăiescu, Ioan Jebelean, Ion Epure, Liviu Apetrei, Radu Cristuinea, regretatul Corneliu Scwartz Calboreanu, Vlad Corban, Lucian Nagy, Adelina Mihăiescu, Gina Vladuţă, Frederike Seithel, Mariana Nagy, Mariana Krauser, Simona Cristuinea, Dan Murărescu, Dan Avramescu, Radu Asanache şi Borco Ilin.

Numele de Joel Benson este unul cât se poate de cunoscut printre amatorii de concerte de cover-uri din Timişoara şi nu numai. Născut în oraşul indian Bangalore, muzicianul care încântă urechile celor care savurează recitalurile în care melodii celebre sunt interpretate într-o manieră proprie, a ajuns în Timişoara cu 12 ani în urmă şi a absolvit Facultatea De Medicină, fiind actualmente medic stagiar.


În ceea ce priveşte pasiunea pentru muzică, aceasta a venit încă din fragedă copilărie, în momentul când a participat alături de familia lui la cântări în Biserică. 

După mai bine de un an, clujenii de la Nightlosers au revenit în Timişoara pentru un concert autentic cu blues şi prune, evenimentul fiind unul care a fost savurat pe deplin de fanii formaţiei. Formaţia a reuşit şi de această dată să fie la înălţime, iar aplauzele prelungite ale celor prezenţi au demonstrat că originalitatea lor este apreciată şi în oraşul nostru. Spre deosebire de multe alte formaţii care „execută“ preluări după piese mai mult sau mai puţin cunoscute, recitalurile Nightlosers sunt remarcabile pentru originalitatea cu care muzicienii tratează cover-urile. Ici colo, când nu te aştepţi, frânturi de piese cunoscute îşi fac apariţia pentru câteva secunde în program, iar până te dezmeticeşti, piesa revine la făgaşul ei normal.

Dominic B, unul din cei doi britanici care alcătuiesc proiectul de mare succes Stanton Warriors a mixat în premieră la Timişoara şi şi-a arătat susţinerea pentru viitorul preşedinte al ţării, purtând un tricou pe care era scris Stanton Warriors votează Johannis. Evenimentul de promovare a festivalului Electric Castle, a adunat aproximativ 1.500 de timişoreni care s-au bucurat din plin de sunetul unic marca Stanton Warriors. Alături de piesele cunoscute, petrecăreţii au avut parte şi de câteva remixuri ale celor doi britanici care alcătuiesc acest proiect, dar şi de piese noi, incluse în noul E.P. numit The Bones.

La aproape un an de la premiera naţională a primei opere rock simfonice din ţara noastră, Meşterul Manole – un proiect care, conform celor declarate de autorităţile locale, se înscria în demersurile pentru a sprijini candidatura oraşului nostru la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 – creatorul acesteia Josef Kappl se declară nemulţumit de faptul că autorităţile locale nu au întreprins nimic din ceea ce au promis.

Amatorii de distracţie din Timişoara au avut ocazia să participe la un nou party „la înălţime“ care a avut loc la etajul patru al clădirii Pasmatex, evenimentul organizat de l a u n m o m e n t d a t avându-i ca invitaţi pe Karmon, Andre Hommen, Punu b2b Atapy şi Eduardo

Cea de-a şaptea ediţie a Timişoara Jazz Festival, manifestare organizată de Fundaţia Culturală Banat a debutat cu o seară de vis pentru melomanii pasionaţi de acest stil muzical, care au savurat pe deplin cele trei recitaluri programate pentru debutul manifestării. Festivalul timişorean face parte din calendarul EJN al marilor festivaluri europene, şi a surprins de-a lungul anilor prin prezenţa unor mari vedete ale scenei mondiale cum ar fi Esbjorn Svensson Trio, Avishai Cohen, Bobo Stensson Trio, Tord Gustafsen, Nils Petter Molvaer, Eivind Aarset, Misha Alprein, Francois Couturier şi mulţi alţii. Prima trupă a serii a fost Melt Trio din Germania, care a reuşit să capteze atenţia publicului printr-un jazz surprinzător de fresh. Au urmat mai apoi Gaia Cuatro, care au beneficiat de aplauze furtunoase, iar finalul serii a fost rezervat sound-urilor etalate de israelienii de la Shai Maestro Trio. Festivalul a continuat cu recitaluri puse în scenă de Exit Oz (România), Brink Man Ship (Elveția) și Hadrien Feraud Quartet (Franța, SUA).

După şapte ani de activitate pe scena locală, timişorenii de la Sonatic au lansat în sfârşit albumul lor de debut. Formula actuală a trupei este rezultatul a şapte ani de căutări, iar astăzi Sonatic înseamnă: Bogdan Racz – voce, chitară acustică, Mihai Berdeiu – chitară electrică, Radu Racz – chitară bas şi Sorin Ghinita – tobe. Grupul a luat naștere pe coridoarele căminelor studentești, cu chitări acustice, îndrăzneală și multă energie. S-a conturat o formulă stabilă, iar la scurt timp au venit multe apariţii live şi televizate, emisiuni şi hoinăreală prin ţară la diverse festivaluri.

retro11

Decembrie2014

Weekend-urile lunii decembrie au prilejuit naşterea unui nou concept în oraşul Timişoara, în cadrul căruia vor avea loc proiecţii murale ale artiştilor timişoreni, , incluse în mod curent în programul Muzeului Ars Electronica din Linz, probabil cel mai important centru de expunere al artei digitale şi media din lume.

Binecunoscutul DJ şi producător muzical timişorean K-lu a lansat o nouă melodie care poartă numele de Maestru’ Lejer, care are parte de un feedback cât se poate de pozitiv din partea numeroşilor săi fani. De această dată videoclipul conţine secvenţe din filmele Melodii, Melodii (1978) , Cântecele mării (1970) şi Totul pentru fotbal (1978).

DJ Palotai, cel mai influent DJ al scenei maghiare şi un prieten foarte bun al Timişoarei electronice, prezenţă constantă de la primele sessionuri, workshopuri şi festivaluri TMBase, a revenit în oraşul nostru.

Împlinirea a zece ani de activitate a uneia din cele mai cunoscute trupe de folk-rock din Timişoara, Pragu’ De Sus, a fost marcată printr-un concert special. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unor foşti membri ai formaţiei şi de lansarea videoclipului „M-am săturat”. Primul moment special al aniversării a adus-o pe scenă pe Maria Răducanu, care s-a remarcat şi de această dată printr-o voce excepţională şi prin uşurinţa cu care trece din jazz la folclorul românesc, spaniol, grecesc sau rusesc. Spectacolul a devenit cu adevărat incendiar odată cu prezenţa lui Mircea Vintilă pe scenă. Piesele acestuia au fost aplaudate frenetic de publicul din sală, folk-ul său fiind pe placul celor prezenţi.

Trupa de rock alternativ The Case a lansat primul EP cu acelaşi nume, un material discografic care cuprinde şase piese, fiecare având un mesaj diferit.

Formaţia timişoreană Blackjack a repetat de zor pentru un nou recital pe care băieţii l-au susţinut ca invitaţi în cadrul unui eveniment unde au mai cântat Bloody Roots (Ungaria) şi Masterpiece (Tribute To Metallica): „Pe Facebook rockerii sunt numeroşi, la concertele live nu prea“

Tinerii muzicieni care alcătuiesc formaţia A.L.L. Friends Band au lansat în sala de spectacole a Casei Artelor, cel mai nou videoclip al lor, „Men of constant sorrow“, evenimentul fiind însoțit şi de un concert.

Binecunoscuta solistă Feli a susţinut un concert extraordinar alături de colegii ei din TM Groove, evenimentul marcând lansarea single-ului ei Cine te crezi?.

Amatorii de muzici electronice şi nu numai, au participat la petrecerea aniversară care a marcat 16 ani de existenţă a anonimTM,

Benito, una dintre figurile cele mai cunoscute ale vieţii de clubbing: „DJ-eii din perioada veche erau mai buni“.

Actorul şi organizatorul de evenimente Adrian Voichiţescu a dat startul unui noi proiect care poartă numele de Omul de Servici, care se vrea a fi un talk – show nonconformist. Primul invitat al acestui talk – show în cadrul căruia şi publicul este invitat să adreseze întrebări a fost Andrei Strătilă, unicul toboşar nevăzător din ţara noastră.

Una din figurile bine cunoste ale vieţii de noapte din întreaga ţară, DJ Johnny DaMix, este îndrăgostit până peste cap de publicul timişorean care participă la nopţile de clubbing. Pe numele său adevărat Ştefan Ion Boncea, DJ-ul este rezident al clubului Fratelli din Bucureşti şi pune muzică de 25 de ani. „Publicul din #Timisoara mi se pare de departe cel mai bun din România“

Concertul Rock pentru Revoluţie, desfăşurat în Piaţa Operei a avut parte de un succes deosebit, publicul de la faţa locului apreciind aşa cum se cuvine prestaţia celor patru formaţii care au urcat pe scenă. Evenimentul a debutat cu recitalul timişorenilor de la Pro Musica. „Concertul acesta a însemnat enorm pentru noi. Acum 25 de ani am cântat în Balconul Operei, iar de această dată pe scenă. E un arc peste timp extraordinar de emoţionant pentru mine şi pentru Lică Dolga (n.n. – cei doi muzicieni care au cântat acum 25 de ani în Balconul Operei). Arcul ăsta peste timp este probabil ca şi realizare, cel mai important moment al carierei mele. Uneşte două secole şi două milenii. Uneşte cariera mea, care s-a nimerit să fie la finalul unui sistem şi la începutul altui sistem“, a declarat Ilie Stepan. După ei, concertul a continuat cu prestaţia sârbilor de la Riblja Corba (Ciorbă de peşte), mult – aşteptată de public. După recitalul lor, o altă formaţie sârbească a încântat urechile celor prezenţi la acest spectacol extraordinar, Bajaga i Instructori. Finalul evenimentului a prilejuit un recital susţinut de formaţia Phoenix.

Aplauze furtunoase pentru un nou concert de nota zece semnat Pasărea Rock.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.